Nεα Εθελούσια έξοδος από ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Στην ελάττωση κατά 700-1.000 άτομα του προσωπικού που απασχολείται στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία αποσκοπεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρόκειται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η ΔΕΗ.  Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο σημερινό Δ.Σ. της εταιρείας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί στις αρχές Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Σκοπός είναι οι αποχωρήσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα δύο λιγνιτικά κέντρα της εταιρείας (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) οι οποίοι έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας προς αποχώρηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα τους παρασχεθεί έξτρα κίνητρο αποχώρησης 20.000 ευρώ, πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δρομολογημένης μείωσης του προσωπικού της εταιρείας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, με δεδομένο ότι μέχρι το 2023 πρόκειται να «σβήσουν» σταδιακά όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ωστόσο, δεν περιορίζεται στο προσωπικό από το πρώτο «κύμα» των σταθμών και λιγνιτωρυχείων που πρόκειται να αποσυρθούν (ξεκινώντας από τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τα ορυχεία που τον τροφοδοτούν, που θα τεθούν εκτός λειτουργίας το φθινόπωρο). Αντίθετα, μπορούν να αποχωρήσουν επωφελούμενοι του κινήτρου εργαζόμενοι από το σύνολο του κλάδου της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (δηλαδή και τις θυγατρικές Λιγνιτική Μελίτης και Μεγαλόπολης), ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει στη συνέχεια στην αναδιοργάνωση του προσωπικού αναλόγως με τις ανάγκες της.
Υπολογίζεται ότι το κόστος του προγράμματος για τη ΔΕΗ θα ανέλθει σε 30-35 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε με τη διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με το πρόγραμμα, η συνδικαλιστική οργάνωση επισημαίνει πως εκτιμά ως θετική την πρόταση.

Σχόλια