ΚΩΛΥΜΑ ΟΚΤΑΜΗΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ τι είναι;

Η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΔΕΗ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών. (Δηλαδή με λίγα λόγια πρέπει να περάσουν τέσσερις μήνες από την στιγμή που απολύεσαι από το προηγούμενο οκτάμηνο ή δίμηνο για να μπορείς να ξανά προσληφθείς) *ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΗΜΕΡΑ ΛΗΞΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΤΉΣΕΩΝ Η ΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
 Ο υπολογισμός του ανωτέρω δωδεκαμήνου, μέσα στο οποίο η απασχόληση του υποψηφίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες, για να μην έχει κώλυμα πρόσληψης, γίνεται με αφετηρία το τέλος της νέας απασχόλησης, για την οποία ο υπάλληλος πρόκειται να προσληφθεί, και προς τα πίσω.
Σύμφωνα με το νόμο, οι πίνακες κατάταξης εποχικού προσωπικού πρέπει να αναρτώνται το πολύ εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, από την επομένη δε της ανάρτησης, ο φορέας μπορεί να προβεί στην πρόσληψη. Σε περίπτωση όμως που οι πίνακες αναρτηθούν μετά την παρέλευση των ως άνω είκοσι (20) ημερών ή η πρόσληψη του προσωπικού γίνει μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από την ανάρτηση των πινάκων, η έναρξη της νέας απασχόλησης για τον υπολογισμό του δωδεκαμήνου τοποθετείται, στην περίπτωση αυτή, είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων....

 ... Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι που έχουν οκτώ (8) μήνες απασχόλησης και άνω μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, κατατάσσονται όμως στους συντασσόμενους πίνακες μετά τους υποψηφίους που δεν έχουν καλύψει οκτώ (8) μήνες απασχόλησης σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών
Δυνατότητα άρσης του κωλύματος πρόσληψης, λόγω υπέρβασης της 8μηνης απασχόλησης, υφίσταται όταν ο αριθμός των υποψηφίων που προσέρχονται για κάλυψη των προκηρυσσομένων θέσεων και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα είναι μικρότερος του αριθμού των θέσεων αυτών ή όταν δεν προσέρχονται καθόλου υποψήφιοι μη έχοντες κώλυμα πρόσληψης (άρθρο 2 παρ. 6 του Ν.3260/2004). 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΔ.180/2004 Δεν κατατάσσονται υποψήφιοι που έχουν συνάψει με τη ΔΕΗ ΑΕ διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3 του Π.Δ.180/2004, εκτός αν η πρόσληψή τους δικαιολογείται από αντικειμενικό λόγο.
 Για τον αριθμό των επιτρεπόμενων διαδοχικών συμβάσεων και τη συνολική διάρκεια αυτών, όπως και των διαδοχικά καταρτιζόμενων, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ.180/2004.

 Ο χρόνος μερικής απασχόλησης συνυπολογίζεται και αποτελεί κώλυμα 24μήνου, εφόσον ο υποψήφιος έχει πραγματοποιήσει μετά την 23.8.2004 σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και σύμβαση μερικής απασχόλησης στη ΔΕΗ ΑΕ, με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τους 24 μήνες απασχόλησης.

 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο χρόνος απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου δεν συνυπολογίζεται για το κώλυμα του 24μήνου του Π.Δ.180/2004.

Σχόλια