ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ ΠΕΡΔΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Πέρδικας

Αποχαιρετάμε σήμερα το σύντροφο Ηλία Γιαννακούρα -- Πέρδικα το μοναδικό παιδί του Γιώργη Γιαννακούρα Πέρδικα που έζησε γιατί τα άλλα του παιδιά, τα αδέλφια του Λία, ο Δημήτρης, ο Κώστας, ο Αλέξανδρος, ο Παναγιώτης και η Γιαννούλα καθώς και ο γαμπρός τους Νίκος Χρόνης έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του λαού μας για λευτεριά και ανεξαρτησία.
     Ο Λιας  γεννήθηκε εδώ στου Βάγγου το 1925 και σε ηλικία 8 χρόνων έχασε τον πατέρα του και τον άλλο χρόνο τη μάνα του.  Ορφάνια και φτώχεια μαζί  αλλά με ψηλά το κεφάλι αγωνίστηκε με τα αδέρφια του και τα κατάφερε.  Ξεχρέωσε τις πατρικές οφειλές,  Έφτιαξαν και το δικό τους κοπάδι. 
    Δεκατεσσάρων μόλις χρονών ο Λιας, ορμηνεμένος από τα αδέρφια του Κώστα και Μήτσο, πέταξε κατάμουτρα στους Ιταλούς κατακτητές και τους ρουφιάνους τους που ζήταγαν σφαχτά στο χωριό. “ Το σπίτι μας και το σόι μας δεν δίνει στους φασίστες ούτε μία πατσιά”. Το Πλήρωσε με πολύ ξύλο γιατί δεν  λάκισε,  αλλά πήρε ένα καλό βάπτισμα αγωνιστή.
    Τη  γλίτωσε φτηνά όμως, φθηνά όπως και μετά  από 3 χρόνια που τον δέσανε οι Γερμανοί για να τον κρεμάσουν στο Πεύκο στην πλατεία της Μεγαλόπολης και  χάρη στην παρέμβαση πατριωτών της περιοχής αυτό δεν έγινε. 
    Μετά  στα χρόνια της λευκής τρομοκρατίας διωγμοί και κυνηγητό. Πιάστηκε το 1945   και απολύθηκε το 1953. Φυλακές  και εξορία,  Ακροναυπλία,  Ικαρία,  Μακρόνησο-  Αη Στράτη. Έτσι  γλίτωσε. “Αν  ήμουνα εδώ δεν θα γλίτωνα,  θα  χανόμουνα” Έλεγε ο Λιάς. Αλλά  και στα μετεμφυλιακά  χρόνια διώξεις και διακρίσεις.
    Εσύ όμως Λιά άντεξες γιατί ήσουν ο Πέρδικας. Εγκαταστάθηκες στη Μεγαλόπολη γιατί ήσουν καλός εργάτης και μάστορας για αυτό και σε στήριξε ο λαός μας. Πρόκοψες, έκανες οικογένεια. 
      Πάντα  σε όλες τις συνθήκες πιστός στο κόμμα, στο ΚΚΕ. Καθημερινός σύντροφος σου ο Ριζοσπάστης. Στα Δύσκολα χρόνια των ανατροπών του σοσιαλισμού δεν λύγισες γιατί ήσουν ο Περδίκας. 
       Πριν από 20 χρόνια, τότε που φτιάχναμε το ΠΑΜΕ,  μέσα από πλατεία διαδικασία  και μας πλαγιοκοπούσε ο αντίπαλος ο τότε Συνασπισμός και το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας απέναντι στο κόμμα έναν απόγονο μιας άλλης ηρωικής οικογένειας για το κίνημα θυμάμαι Λιά που δάκρυσες, όταν ήρθα και σου είπα ότι το κόμμα ζητά να μπεις υποψήφιος στο Νομαρχιακό ψηφοδέλτιο και χωρίς περιστροφές δέχτηκες. Γιατί έπρεπε να απαντήσουμε έτσι και ουσιαστικά αλλά και συμβολικά στους Πασόκους και Συνασπισμένους που λέγανε ότι αυτοί εκπροσωπούν την ηρωική γενιά σου. Το  ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ  έπρεπε να γράφει Πέρδικας. Θυμάμαι την συγκίνηση που ένιωσες πριν από 6 χρόνια , όταν έκανες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε το κόμμα μας  προς τιμή του ηρωικού ταγματάρχη της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Δημήτρη Γιαννακούρα Πέρδικα, του αδερφού σου, ακριβώς στο σημείο που δολοφονήθηκε.
      Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να παραχαραχθεί, να σβήσει ή και να διαγραφτεί από τη μνήμη και να παραδοθεί στη λήθη αυτή η ηρωική και ιστορική πορεία του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. 
      Υπάρχουν και δυνάμεις που θυμούνται και επικαλούνται αυτή την ηρωική πορεία, όταν χρειάζονται πιστοποιητικά αγωνιστικότητας για να παραπλανούν το λαό και να αξιοποιούνται ως κολυμβήθρα του Σηλωάμ  για να «ξεπλένεται» η βάναυση αντιλαϊκή πολιτική, η κακοποίηση και κατασυκοφάντηση των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού και του κομμουνιστικού κινήματος, η προδοσία και εγκατάλειψη των ιερών και των οσίων.
      Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές την ιστορική αλήθεια ολόκληρη, ολόπλευρα, να τιμούν οι συγγενείς  και οι απόγονοι τους πατεράδες τους.
      Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πολλαπλασιαστούν τα μνημεία στην Πελοπόννησο, να είναι φωτεινοί φάροι του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
      Προτεραιότητα σε αυτόν τον αγώνα, έχει το μνημείο στην πλατεία στη Μεγαλόπολη, στο πεύκο προς τιμήν εκατοντάδων Πατριωτών από την επαρχεία Μεγαλόπολης που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον όμορφο και δύσκολο Αγώνα. Σε αυτό το Μνημείο περίοπτη θέση θα έχει η οικογένεια Πέρδικα. Καλούμε τους Ιθύνοντες τους υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους να πάρουν τώρα ξεκάθαρη θέση και να μην κρύβονται.
     Δεσμευόμαστε ότι στην Τρίπολη, στον ΑΪ Θανάση που είναι εκτελεσμένοι και θαμμένοι εκατοντάδες αγωνιστές κομμουνιστές με απόφαση του έκτατου Στρατοδικείου Τρίπολης, όπου εκεί είναι θαμμένος και ο Μήτσος Γιαννακούρας – Πέρδικας θα γίνει πάρκο των Αλύγιστων του Μοριά.
     Από μεριάς του ΚΚΕ θέλουμε να εκφράσουμε  τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα σου Ντίνα και τα παιδιά σου, το Δημήτρη, το Γιώργο, τη Μαρία, στα εγγόνια σου.
    Γεια σου σύντροφε Λιά. Κοιμήσου ήσυχος. Ήσυχος όπως εκείνος που κάνει το καθήκον του. Ήσυχος και μη φοβάσαι και εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας.


Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Σχόλια