ΔΕΗ: Τις επόμενες ημέρες η επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας

Ζήτημα ημερών είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

Τα θέματα που είναι ανοιχτά όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι αν θα γίνει προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή θα συνεχιστεί ο προηγούμενος, από ποιόν θα γίνει η νέα διαδικασία (ΔΕΗ ή τρίτος φορέας) και οι αλλαγές στους όρους με στόχο την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ευόδωση του διαγωνισμού.

Η προηγούμενη διαδικασία κηρύχθηκε άγονη καθώς κατετέθη μία προσφορά από την Μυτιληναίος για τη μονάδα της Μελίτης, η οποία απείχε από την αποτίμηση της μονάδας, ενώ η κοινοπραξία SEV.EN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε προσφορά για το σύνολο των μονάδων αλλά υπό προϋποθέσεις που ήταν εκτός προδιαγραφών του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό κατά τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει επικαιροποίηση της αποτίμησης των μονάδων (σύμφωνα με πηγές η αποτίμηση για τη μονάδα της Μελίτης Φλώρινας ηταν 153 εκατ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη 147 εκατ.) ενώ θα εξεταστούν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων στην κατεύθυνση του επιμερισμού του ρίσκου των επενδυτών, πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Το βασικό αγκάθι για την πώληση των μονάδων ήταν και παραμένει η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η έγκριση από την ΕΕ του κανονισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για την διαθεσιμότητα ισχύος (αν και πληροφορίες αναφέρουν πως οι επενδυτές είχαν λάβει υπόψη τους την έγκριση της αποζημίωσης στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού) καθώς και οι όροι τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της περιοχής.

 Οι διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πραγματοποιούνται όπως επισημαίνεται σε καλό κλίμα με κοινό στόχο να υπάρξει συμφωνία και η νέα διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων γίνεται με το πρόσχημα της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.


Σε ανακοίνωση της η Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ σχετικά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων αναφέρει τα εξής:
Σκανδαλώδης και προκλητική ήταν η προσφορά της εταιρίας Μυτιληναίος για τη Μελίτη και της Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
25 εκ. για τη Μελίτη, όταν μόνο το κόστος της σε σημερινές τιμές ξεπερνά το 1 δισ. μαζί με την άδεια της Μελίτης ΙΙ. Βέβαια, ο ανεξάρτητος εκτιμητής την αποτίμησε 153 εκ. ευρώ! Τη δε Μεγαλόπολη την αποτίμησε στα 147 εκ. ευρώ!
Όσο για την κοινοπραξία Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε 103 εκ. και για τις δύο θυγατρικές και μάλιστα υπό προϋποθέσεις!
Μετά από τόσα χρόνια «απελευθέρωσης» έχουμε νοιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει να τρέφονται οι ιδιώτες από τις σάρκες της ΔΕΗ.
Όμως, αυτή η τελευταία πράξη του δράματος αποτελεί την πλέον κυνική δήλωση. Έστησαν τα μνημόνια και τους μηχανισμούς στα μέτρα τους, έχουν τις κυβερνήσεις πρόθυμες να εκτελέσουν τα σχέδιά τους και δεν χρειάζεται τα τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.
Η ΔΕΗ διαλύεται, στραγγαλίζεται οικονομικά και πωλείται έναντι πινακίου φακής. Με τη δημοπράτηση της φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) σε τιμές κάτω του κόστους συνεχίζεται η χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ των ιδιωτών. Μόνο για το 2018 η οικονομική ζημιά της ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ ανήλθε στα 230 εκ. ευρώ.
Έτσι, για να μην υπάρχουν αυταπάτες ποιόν υπηρετεί η πολιτική της ΕΕ, των μνημονίων και οι κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων μέχρι σήμερα!
Κι αντί να ανακρούσει πρύμναν η κυβέρνηση μπροστά στην αδιέξοδη και σκανδαλώδη εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, ο διαγωνισμός συνεχίζεται… και τι προβλέπει άραγε πέρα από το προσδοκώμενο;
«Ο λιγνίτης για να κατέβει θέλει νεράκι», είπε εκπρόσωπος μεγάλης εταιρίας πριν λίγο καιρό.
Τι χρειάζεται για να ελέγξεις την Οριακή Τιμή Συστήματος; Ένα λιγνιτικό και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό. Και το 2020 οι μονάδες που θα μπορούν να εισφέρουν καθώς θα είναι περιβαλλοντικά συμμορφωμένες θα έχουν χαριστεί σε ιδιώτες. Μόνο που οι ιδιώτες ούτε πετρέλαιο θα κάψουν, ούτε φράγματα θα αδειάσουν για να σώσουν τη χώρα από ενδεχόμενο black out όταν έρθει ο χιονιάς, ούτε θα κρατήσουν χαμηλά την τιμή με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
Αντίθετα, θα θησαυρίζουν πουλώντας στην Τουρκία, όπως έκαναν το Ιανουάριο του 2017, χωρίς να νοιάζονται αν στην Ελλάδα μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και νεκρούς λόγω οριακής κατάστασης του συστήματος.
Κατά συνέπεια θα ορίζουν λοιπόν την τιμή του ρεύματος με κριτήριο τα κέρδη τους. Και τα τιμολόγια θα οδηγηθούν στα ύψη. Όταν, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε στα χρόνια των μνημονίων κατά 40% και η τιμή του ρεύματος τριπλασιάστηκε ελέω απελευθέρωσης.
Και οι εργαζόμενοι προσφέρονται ως Ιφιγένειες για μια θυσία χωρίς νόημα. Ήδη εισπράττουν την απαξίωση της δουλειάς και της προσφοράς τους στην Επιχείρηση. Γίνονται έρμαιο των αυθαίρετων ερμηνειών του Ν. 4585/2018 από τη Διοίκηση, η οποία θέτει περιορισμούς και προϋποθέσεις που ο νόμος δεν προβλέπει. Χωρίς καμία σοβαρή μέριμνα ώστε αυτό το έμπειρο προσωπικό να αξιοποιηθεί από τη ΔΕΗ.
Άραγε έχει αντίληψη αυτών των αναγκών η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων ή νομίζει ότι η ΔΕΗ είναι μόνο φύλλα του excel και νούμερα χωρίς πραγματική παραγωγή;
Οι απολύσεις με αποζημιώσεις ψίχουλα που πραγματοποιεί η ΔΕΗ σήμερα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ιδιωτών για ελαχιστοποίηση του προσωπικού, δεν αποτελεί πρόκριμα και γι’ αυτές που θα κάνει ο ιδιώτης στο μέλλον;
Όσοι δε, πιστεύουν ακόμη ότι το μέλλον των συναδέλφων με τους ιδιώτες προβλέπεται λαμπρό, ας στρέψουν το βλέμμα δίπλα στους εργαζόμενους του εργολάβου, που δουλεύουν δίπλα μας χρόνια, για να δουν τι σημαίνουν εντατικοποίηση, μηδενικά δικαιώματα, υποπολλαπλάσιες απολαβές και απλήρωτοι για 3 και 4 μήνες! Ή, ας στρέψουν το βλέμμα στον ΑΔΜΗΕ με τον στρατηγικό επενδυτή, όπου κυριαρχεί η εντατικοποίηση, ενώ δεκάδες σύμβουλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ήξεραν τι ήταν ο ΑΔΜΗΕ μέχρι χθες, ανήλθαν ωστόσο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ιεραρχία του!
Μονόδρομοι δεν υπάρχουν στην καταστροφή.
Σε αυτό το έργο ούτε θεατές ούτε συνένοχοι δια της σιωπής!
Εμείς πρώτα απ’ όλα τιμούμε και υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας.
ΥΓ. Κύριοι της κυβέρνησης, αφού τα μνημόνια τελείωσαν, καθώς λέτε, και ανακτήσαμε την κυριαρχία, ακυρώστε τότε το πλιάτσικο και στηρίξτε τη δημόσια ενέργεια πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί, ο ξαφνικός θάνατος της ΔΕΗ θα τινάξει τη χώρα στον αέρα. Και τότε κανένας Μυτιληναίος ή Κοπελούζος δεν θα μπορέσει να τη σώσει.

Σχόλια