Ομιλία Βαγγέλη Γούργαρη για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΟΣΗΜΟΥ


Ο ειδικός αναπτυξιακός πόρος (Ε.Α.Π.), το λιγνιτόσημο όπως το ξέρουμε όλοι, καθιερώθηκε με το Ν.2446/1996 ο οποίος αναφέρει τα κονδύλια που θα προκύψουν από την επιβολή του παραπάνω τέλους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας.

Το κόμμα μας ήταν το μόνο αντίθετο στην επιβολή του τέλους, γιατί ήταν ένα ακόμη χαράτσι που θα πλήρωναν οι λαϊκοί καταναλωτές και σίγουρα δεν θα πήγαινε για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για να ανακουφίσει λαϊκά νοικοκυριά και να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του ενεργειακού λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης.


Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι είχαμε δίκιο.

Διατέθηκαν 72 εκατ. ευρώ

Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 72 εκατομμύρια Ευρώ για τα τέσσερα πρώτα προγράμματα Ε.Α.Π. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση των αποφάσεων της Επιτροπής του Λιγνιτόσημου και έχουν την υπογραφή Τατούλη. Τα ξέρουν όλα τα κόμματα αφού στελέχη τους συμμετέχουν ως εκπρόσωποι φορέων των Δήμων, της Περιφέρειας, των επιμελητηρίων, του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και άλλων Φορέων.


Για να δούμε που διατέθηκαν τα 72 εκατομμύρια Ευρώ και αν βελτίωσαν τη ζωή των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Οδικό δίκτυο 28,4 εκατ. Ευρώ
Εκκλησίες 4,1 εκατ. Ευρώ
Μελέτες 3,4 εκατ. Ευρώ
Άρδευση 470.000 Ευρώ
Ύδρευση (10 χωριά) 1,2 εκατ. Ευρώ
Αποχέτευση Μεγαλόπολης 1,2 εκατ. Ευρώ
Αποχέτευση τρία χωριά 500.000 Ευρώ
Αναπλάσεις 6,2 εκατ. Ευρώ
Κτηνοτροφία 300.000 Ευρώ
Βοσκοϊκανότητα 260.000 Ευρώ
Αντιπλημμυρικά 595.000 Ευρώ
Αντιπυρικά 20.000 Ευρώ
Αντισεισμικά 0 Ευρώ
Τουρισμός 3,9 εκατ. Ευρώ
Τηλεθέρμανση 11,4 εκατ. Ευρώ
Οικοκατασκήνωση 1 εκατ. Ευρώ
Αρκαδία ΑΕ 3.225.000 Ευρώ


Από τα πάρα πάνω είναι πασιφανές ότι με τα χρήματα του λιγνιτόσημου έγινε ένα όργιο μικροεξυπηρετήσεων και ρουσφετιών και μοιράστηκαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ σε εργολάβους για τα πιο απίθανα πράγματα όπως βοσκοϊκανότητα 260.000€!!! Μεγαλόπολη  χθες, σήμερα, αύριο 286.000 €!!! Άντε να βρεις τι είναι τούτα.
Για οδικό δίκτυο
Για το οδικό δίκτυο διατέθηκαν 28.400.000 € από το λιγνιτόσημο γιατί;
Δεν είναι ευθύνη του κράτους η κατασκευή και συντήρηση των εθνικών και επαρχιακών δρόμων;
Γι’ αυτό πληρώνουμε 1,1 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο για τέλη κυκλοφορίας, πληρώνουμε Φ.Π.Α. – ΕΜΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο στα καύσιμα, φόρο παντού. Πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο που υποτίθεται ότι πάνε για το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο.
Παρότι διατίθενται χρήματα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες χρηματοδοτικές πηγές οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση από τις άλλες περιοχές που δεν έχουν λιγνιτόσημο. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να πέφτει μια φλοίδα άσφαλτος το Καλοκαίρι, να φεύγει το Χειμώνα από τις βροχές και τους πάγους και άντε πάλι απ’ την αρχή.
Για διάφορα
Για εκκλησίες μοναστήρια νεκροταφεία 4.100.000 €
Για μελέτες 3.400.000 €, τι μελετάνε; Που είναι αυτές οι μελέτες, θα κατατεθούν έστω και τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μάθει ο κόσμος γι’ αυτές;
Για αναπλάσεις 6.200.000 €. Το γνωστό ράβε ξήλωνε σε πλατείες και πεζοδρόμια, για μάντρες περιφράξεις οικοπέδων, για βρύσες με νερό, ακόμη και χωρίς νερό.
Για τον τουρισμό 3.900.000 €, σε ποιους δόθηκαν τόσα λεφτά;
Για την Τηλεθέρμανση 11.400.000 € χωρίς να έχουν συνδεθεί πολλά σπίτια στη Μεγαλόπολη, να είναι εκτός σύνδεσης τα χωριά και το κόστος σύνδεσης πολύ υψηλό.
Από χρόνια επισημαίναμε την ανάγκη η Τηλεθέρμανση να συνδεθεί με την τέταρτη μονάδα και τη μονάδα Φυσικού Αερίου. Με τις εξελίξεις που φέρνει η πώληση του ενεργειακού κέντρου, η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική.
Για την Αρκαδία ΑΕ
Για την Αρκαδία Α.Ε. (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιγνιτόσημο) διατέθηκαν 3.225.000 € πόσοι από σας ξέρετε αυτή την εταιρεία; Πόσοι γνωρίζετε το Διοικητικό της Συμβούλιο; Έχει ένα γραφείο στην Τρίπολη που είναι μονίμως κλειστό και μόνο μία φορά την εβδομάδα το ανοίγει ένας υπάλληλος της Περιφέρειας.
Μόνο για έπιπλα και σκεύη έχουν δοθεί 685.989 € από χρυσό είναι φτιαγμένα; Για γραφείο ΕΑΠ Μεγαλόπολης έχουν δοθεί 365.000 €, υπάρχει έστω και ένας στην αίθουσα που ξέρει που είναι αυτό το γραφείο; Εμείς ψάχνουμε και δεν το βρίσκουμε.
Για πρόσθετες αμοιβές προσωπικού δόθηκαν 434.174 €, που είναι αυτό το προσωπικό; ποια είναι η μισθοδοσία του όταν οι πρόσθετες αμοιβές είναι τόσο υψηλές;
Για αποζημιώσεις μελών επιτροπών δόθηκαν 528.350 € ποιοι απαρτίζουν αυτές τις επιτροπές;
Πέρα από τα πάρα πάνω δόθηκαν για αμοιβή της Αρκαδία Α.Ε. 1.576.750 €, ποσό που ισοδυναμεί με τους μισθούς 500 νέων εργαζόμενων για ένα χρόνο. Μήπως έγιναν προσλήψεις εκατοντάδων εργαζόμενων και δεν το καταλάβαμε;
Φίλες και φίλοι, πακτωλός χρημάτων διατέθηκε για τέτοιες δράσεις και διάφορα άλλα, όχι μόνο από το λιγνιτόσημο αλλά και από κρατικούς πόρους και πόρους της Περιφέρειας και των Δήμων.
Για τις λαϊκές ανάγκες ψίχουλα.
Στη σεισμογενή Μεγαλόπολη δεν διατέθηκε για αντισεισμική προστασία ούτε ένα Ευρώ.
Για αντιπυρικά σε περιοχή που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, που δοκιμάζεται κάθε χρόνο από τις φωτιές διατέθηκαν μόνο 20.000 €
Παρότι η ευρύτερη περιοχή πλήττεται συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα διατέθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα μόνο 595.000 €. Τα περισσότερα από αυτά διατέθηκαν στην περιοχή του Ραψωμάτη για να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από τα έργα του Μωρέα, το κόστος αυτό έπρεπε να βαρύνει το Μωρέα κι όχι το λιγνιτόσημο.

52 εκατ. ευρώ στο 5ο ΕΑΠ
Για το 5ο ΕΑΠ έχουν προϋπολογιστεί 52 εκατομμύρια Ευρώ (είναι χρήματα από το 2012 και μετά). Έχουν και αυτά προγραμματιστεί στην ίδια κατεύθυνση, θα τα αφήσουμε ή θα παρέμβουμε να αξιοποιηθούν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών;
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι πιστώσει που προϋπολογίζουν με το 5ο ΕΑΠ.
2,5 εκατομμύρια για μελέτες
3,9 εκατομμύρια για αναπλάσεις
9,3 εκατομμύρια για τουρισμό
3 εκατομμύρια για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας!!! Σε ποιους άραγε, πως και για ποιο σκοπό.
Μισό εκατομμύριο ευρώ σε προγράμματα κατάρτισης, για να μας «καταρτίσουν» για τα παραπάνω.
150.000 για δράσεις για την βελτίωση της βοσκοϊκανότητας των βοσκότοπων. Αφού με τα προηγούμενα ΕΑΠ έδωσαν 250.000 για τις μελέτες για την βελτίωση της βοσκοϊκανότητας των βοσκότοπων, προχωρούν τώρα στις δράσεις. Ας μας δώσουν και σε εμάς αυτές τι μελέτες που στοίχισαν χρυσάφι, για να δούμε πως βελτιώνεται η βοσκοϊκανότητα των βοσκότοπων.
Καταλήγουν αυτές οι μελέτες ότι τα εδάφη είναι καλά για αρωματικά φυτά, για χασίς και άλλα τέτοια που όλο και πιο συχνά ακούγονται.
Συνεχίζουν να ταΐζουν την ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ και τους μηχανισμούς ενσωμάτωσης δίνοντας μόνο από το 5ο ΕΑΠ 1.164.000 €,
Θα μάθουμε τελικά ποιοι μισθοδοτούνται από αυτές τις περίφημες αναπτυξιακές; Την Πελοπόννησος ΑΕ, την Αρκαδία ΑΕ και πάει λέγοντας.
Η πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση των σχεδιασμών για μετατροπή του Λεκανοπεδίου σε χώρο υποδοχής, επεξεργασίας και ταφής κάθε είδους αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων. Η απειλή για καύση απορριμμάτων είναι προ των πυλών και θα γίνει παράλληλα με τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ αφού τα κατάλοιπα της καύσης θάβονται μόνο σε ΧΥΤΕΑ.
Σε άμεση απειλή βρίσκεται η αρπαγή των εκτάσεων που έγινε λιγνιτική εκμετάλλευση (πάνω από 40.000 στρέμματα) και του υδροφόρου ορίζοντα που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.
Διεκδικούμε
Εμείς θεωρούμε ότι το βάρος πρέπει να πέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, άμεσα να διεκδικήσουμε, η γη των ορυχείων να επανέλθει στην κοινωνία της Μεγαλόπολης γιατί της ανήκει.
Να αρχίσει τώρα η αποκατάσταση και να φτιαχτούν οι αναγκαίες υποδομές (Δρόμοι, δίκτυο νερού – ρεύματος κ.λ.π.) για την αξιοποίηση της, να γίνουν έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Να διεκδικήσουμε γι’ αυτό κονδύλια από το κράτος , τη ΔΕΗ και κάθε άλλη πηγή, να διατεθεί και το μεγαλύτερο μέρος από τα 52.000.000 € του πέμπτου ΕΑΠ.
Παράλληλα πρέπει να διατεθούν κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση.
Να γίνουν φράγματα ανάσχεσης και άλλα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
Φίλες και φίλοι
Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τα συμπληρώματά τους ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση. Από κοινού στο Δήμο, την Περιφέρεια, τις επιτροπές του λιγνιτόσημου, τη διοίκηση των αναπτυξιακών, έκαναν αυτή την καταστροφική διαχείριση.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας την ιδιωτικοποίηση των Ενεργειακών κέντρων που έφεραν στην περιοχή το μαρασμό και την οδηγούν σε εξαθλίωση και στη μετατροπή σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο διανθισμένο με χασισοκαλιέργιες.
Για να αξιοποιηθούν τα 52 εκατομμύρια του 5ου ΕΑΠ για κάλυψη λαϊκών αναγκών πρέπει τα λαϊκά στρώματα και οι φορείς τους να τα διεκδικήσουν οργανωμένα.
Πρέπει το Κ.Κ.Ε. να ενισχυθεί παντού, στο Δήμο, την Περιφέρεια, την Ευρωβουλή, το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Για να ενισχυθεί η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση σε όλα τα όργανα του αστικού κράτους. 
Για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις μέτρα κι έργα που ανακουφίζουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα.
Για να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκές επιλογές.
Για να ανοίξουμε το δρόμο για γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.
Το παράδειγμα του λιγνιτόσημου, αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχουν δυο δρόμοι ανάπτυξης. Ο ένας, ο καπιταλιστικός, που διατίθενται πόροι όπως παραπάνω και μας έφερε εδώ που μας έφερε και ο άλλος όπου η οικονομία, η κοινωνία λειτουργεί μα κεντρικό σχεδιασμό και με εργατικό λαϊκό έλεγχο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Ανοίξατε σήμερα αυτό το κεφάλαιο, θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με όσους πορεύονται σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια