Το Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, καθώς ξεκίνησε ο προγραμματισμός των παρουσιάσεων (management presentation) που θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου από τη διοίκηση της ΔΕΗ σε κάθε υποψήφιο επενδυτή.


 Στο πλαίσιο αυτών των παρουσιάσεων, πέρα από τη γενική επισκόπησή θα δοθούν και περαιτέρω διευκρινίσεις στις ερωτήσεις που έχουν υποβάλει οι επενδυτές αφότου απέκτησαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου έχουν «ανέβει» όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

 Τα σχήματα 


Τα τελικά σχήματα θα φανούν μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο. 

Σε αυτήν, είναι ήδη δεδομένο πως θα δώσουν το «παρών» δύο κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα φέρονται διατεθειμένα να διεκδικήσουν όλο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο.

 Έτσι, ήδη από τη φάση υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ο όμιλος Κοπελούζου έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την China Energy.

Επίσης, στα τέλη Ιουλίου ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy από την Τσεχία, για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς (20% η συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ).

 Όσον αφορά τις τρεις άλλες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η Μυτιληναίος έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της.

Από την άλλη πλευρά, αν και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ έχει προσεγγισθεί από αρκετούς από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς έχει το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης των ρύπων που εμμέσως μειώνει το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα.


Energeticky a prumyslovy holding

Την ίδια στιγμή, περίεργη είναι η απουσία της δεύτερης τσεχικής εταιρείας που πήρε μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή της Energeticky a prumyslovy holding (EPH), από τις διεργασίες που ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουλίου ανάμεσα στους «μνηστήρες», για την πιθανή κοινή «κάθοδο» στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μάλιστα, παρόλο που τον προηγούμενο μήνα είχε ενημερώσει άλλους επενδυτές πως, στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, θα έρχονταν στην Ελλάδα στελέχη της για διαπραγματεύσεις για πιθανή σύμπραξη, έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει δώσει το «παρών» στη χώρα μας.

Η στάση της τσεχικής εταιρείας σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη σύναψη συμμαχιών, προκαλεί ερωτηματικά για τα σχέδιά της σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Σχόλια