Tα προφίλ των 6 μνηστήρων

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου) CONSORTIUM 
Στις 28 Αυγούστου 2017, η SASAC ανακοίνωσε ότι η China Guodian Corporation και ο Όμιλος Shenhua συγχωνεύονται. Τότε δημιουργήθηκε η China Energy Investment Corporation Limited η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο!
 Η DAMCO ENERGY είναι εταιρία του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ επιχειρηματικου οργανισμού ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ανάμεσά τους και τα σκουπίδια) Ιδρύθηκε το 1973 από τον Δημήτριο Χρ. Κοπελούζο με αντικείμενο την κατασκευή λεωφορείων σε δύο βιομηχανικές μονάδες στη Θήβα.

 Χτες ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy Investment Corporation, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κινεζική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, αποκτά συμμετοχή 75% στα αιολικά πάρκα ισχύος 1500 μεγαβάτ που κατέχει και αναπτύσσει στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου.

 2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Ιδύθηκε το 1972 και από τότε δραστηριοποιείται εντατικά στην ανάληψη και εκτέλεση ενός ευρύτατου φάσματος Δημόσιων και Ιδιωτικών έργων, μεγάλου προϋπολογισμού και σύνθετης τεχνογνωσίας. Αποτελεί σήμερα την κατασκευαστική Εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ. Κατασκεύασε την 5η μοναδα της Μεγαλόπολης, κατασκευάζει σήμερα την 5η μονάδα Πτολεμαΐδας. Το 2013 ανέλαβε από την περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο της ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων της περιφέρειας για χρονική περίοδο 25 ετών. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια εκτιμώμενη ποσότητα απορριμμάτων 200 χιλιάδων τόνων ετησίως. Δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά ηλεκτρικού μέσω της θυγατρικής της Ήρων Α.Ε.


 3. ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ όμιλος Στασινόπουλου
 Το 2017 η ΧΑΛΚΟΡ ( θυγατρική της Viohalco, που «μετανάστευσε» εν μέσω κρίσης και εδρεύει πλέον στο Βέλγιο) απορρόφησε την ΕΒΑΛ προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία με πολύ βελτιωμένους δείκτες ρευστότητας και δανειακής επιβάρυνσης. Η νέα εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων. Η Χαλκόρ και οι θυγατρικές Φίτκο, Sofia Med και HC ISITMA αποτελούν τον κλάδο χαλκού της ElvalHalcor A.E. με πέντε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Τουρκία και είναι ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ελλάδα.

4. ENERGETICK
Η τσεχική Energetick αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς οι δραστηριότητές της επεκτείνονται στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία, στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία

5. ΙNDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED 
Η  επίσης τσεχική Indoverse (Czech) Coal Investments Limited αποτελεί θυγατρική της Seven Energy με λιγνιτωρυχεία στη Νότια Βοημία και μία λιγνιτική μονάδα σχεδιάζει να αγοράσει ένα ακόμη λιγνιτικό εργοστάσιο της CEZ (έχει επίσης συνάψει 5ετή συμφωνία υπεργολαβίας για την προμήθεια με λιγνίτη με τη CEZ μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας της Τσεχίας)
 Διαθέτει πλούσιο ιστορικό στη λειτουργία ορυχείων λιγνίτη, καθώς και στη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό/ την αναβάθμιση ενεργειακών κεφαλαίων που παράγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα (συνολικά στα 184 εκατ.€ επενδύσεις τα τελευταία χρόνια)

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
Είναι μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες της χώρας, στους τομείς της Μεταλλουργίας, των Έργων EPC, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εμπορίας Φυσικού Αερίου με παρουσία διεθνώς. Η Εταιρεία εισήχθη το 1995 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και των κερδών της. Βρίσκεται εδώ και καιρό στην ελληνική αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας με την επωνυμία PROTERGIA. 

 Το 2009 ανέλαβε μέσω της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ Α.Ε. το έργο κατασκευής της Μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ΑΗΣ Μεγαλόπολης V. (Αργότερα το έδωσε στην ΤΕΡΝΑ με υπεργολαβία) 


Πληροφορίες από: 
www.terna.gr www.gekterna.com www.halcor.com www.mytilineos.gr www.metka.gr www.bankingnews.gr www.bankwors.gr www.energypress.gr capital.gr www.ppel.gov.gr www.dei.gr ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ wikipedia.org www.damco.com www.csec.com ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Μυτηλιναιος που θελει τη ΔΕΗ σημερα καιει την κινετα για να φτιαξει ορυχεια βωξίτη. Καταλαβαινετε τι θα πάθουμε εδω