26 ενδιαφερόμενοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ


Έληξε προχθές η προθεσμία υποβολής ερωτημάτων από πλευράς των επενδυτών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και συνολικά υποβλήθηκαν 26 αιτήματα για παροχή διευκρινίσεων, γεγονός που αποτυπώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για τη διαδικασία. 
Αν και κυρίως τα ερωτήματα αφορούσαν σε τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα εντούτοις, από κάποια θέματα που έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα για το διαγωνισμό η πρώτη φάση του οποίου υπενθυμίζεται ότι λήγει την επόμενη εβδομάδα.
Ποια ήταν αυτά; 
Ένας συμμετέχων ζήτησε επιπλέον πληροφορίες σε σχέση με τα υποστηρικτικά έγγραφα και 
τεκμήρια για την οικονομική φερεγγυότητα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για εταιρεία εκτός Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα ο εν λόγω επενδυτής ζήτησε να πληροφορηθεί πως γίνεται η διαδικασία υπολογισμού της αξίας σε ευρώ σε περίπτωση που ο ισολογισμός έχει καταρτιστεί με νόμισμα που δεν είναι ευρώ. Για την ιστορία η ΔΕΗ απάντησε ότι ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται με βάση την ισοτιμία ευρώ / συγκεκριμένου νομίσματος την τελευταία ημέρα του οικονομικού έτους έκδοσης του ισολογισμού.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον ερώτημα που υποβλήθηκε αφορούσε στο εάν το ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί στη συνέχεια του διαγωνισμού να υποκατασταθεί από μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα ελέγχεται από την οντότητα που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Η απάντηση στο ερώτημα ήταν θετική, δηλαδή θα μπορεί στην πορεία να δημιουργηθεί SPV που θα συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού. 
Για τις εγγυητικές επιστολές, σε ερώτημα εάν γίνονται αποδεκτές επιστολές που έχουν εκδοθεί από τράπεζα που ιδρύθηκε σε χώρα μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τονίζεται ότι στο διαγωνισμό γίνονται αποδεκτές επιστολές από τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα σε κράτος μέλος της ΕΕ ή σε άλλη ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή. 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον ερώτημα αφορά στην τεκμηρίωση της τεχνικής ικανότητας, του ενδιαφερόμενου. Η ΔΕΗ ζητεί επιστολή στην οποία να δηλώνεται ρητά ότι το ενδιαφερόμενο μέρος ή συνδεόμενο με την εταιρεία μέρος έχει την τεχνική επάρκεια για τους σκοπούς που αναφέρονται στη συγκεκριμένη συναλλαγή. 
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κυρίως διαδικαστικού τύπου ερωτήματα, αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώνεται η ανεξαρτησία  από τη ΔΕΗ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, στο ποια πρόσωπα υποχρεούνται να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, στην τεκμηρίωση της εταιρικής δομής των εταιριών που θα δηλώσουν συμμετοχή κλπ. Σημειώνεται επίσης πως διευκρινίστηκε ότι η ΔΕΗ ζητεί επίσημα έγγραφα για τη μετοχική σύνθεση και του μετόχους που κατέχουν ποσοστό άνω του 10% σε εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. 
Επίσης η ΔΕΗ απάντησε στους ενδιαφερόμενους ότι θα παράσχει όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού και σε επίσημες μεταφράσεις, ενώ δίνονται και άλλες τεχνικές διευκρινίσεις σε σχέση με τα έγγραφα που ζητούνται, το πόσο επίκαιρα πρέπει να είναι τα πιστοποιητικά κλπ. 
Τέλος όπως απαντά η ΔΕΗ, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιτόπου τις υπό πώληση μονάδες κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Σχόλια