Φωνές και χημικά έξω από το Αναπτυξιακό Συνέδριο την ώρα που μιλούσε Τσίπρας

ΤΑ ΜΑΤ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε στην Τρίπολη, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Συμμετείχαν πολίτες και φορείς από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και τη Μεγαλόπολη. 

-Τα μέλη του ΠΑΜΕ του Σωματείου Ενέργειας και πολλοί αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ.Βασιλίου και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. 

-Οι υπόλοιποι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πετρινού και ακολουθώντας την ΙΒ προσπάθησαν να φτάσουν στο Αποστολοπούλειο. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς το Πνευματικό Κέντρο σε αρκετά μεγάλη ακτίνα και όταν οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να τους παρακάμψουν και να πλησιάσουν για να ακουστούν τα συνθήματά τους ακολούθησε ένταση με τα ΜΑΤ. 

Αρχικά η πορεία άλλαξε διαδρομή και προσπάθησαν να φτάσουν στο Πνευματικό Κέντρο από άλλο δρόμο αλλά και εκεί συνάντησαν κλούβα της αστυνομίας. Τότε οι διαδηλωτές μετακινησαν με τα χέρια την μικρή κλούβα και βρέθηκαν μπροστά σε μικρή δυναμη της αστυνομίας.

Εκεί οι προπορευόμενοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, σταμάτησαν τους διαδηλωτές και άρχισαν διαβούλευση με τον αστυνομικό διοικητη. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε από το μεγάφωνο πως "υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία στις διαδικασίες σύγκρουσης με δυνάμεις καταστολής" και πως σε 10 λεπτά μετά την διαπραγμάτευση η πορεία θα συνέχιζε!

Ο διοικητής της αστυνομίας φαίνεται όμως πως προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και σε αυτά τα 10 λεπτά η αστυνομία έφερε στο δρόμο και άλλη, μεγάλη αυτή τη φορά, κλουβα και απέκλεισε την πρόσβαση στο πνευματικό κέντρο.
 Τότε η πορεία επέστρεψε στον πεζόδρομο  της ΙΒ και προσπάθησαν να παρακάμψουν το τείχος που είχαν φτιάξει με κλούβες τα ΜΑΤ μπροστά στο κατάστημα του ΑΣΤΕΡΑ.

Η πορεία στάθηκε εκεί αφού οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν το πλήθος.

Μετά από λίγο έφτασε στο σημείο και η πορεία του ΠΑΜΕ με τους αγρότες και υπήρξε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών αυτη τη φορά. 


Όταν πια οι παρευρισκόμενοι κατάλαβαν οτι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να φτάσουν στο Αποστολοπούλειο, η συγκέντρωση σιγά σιγά διαλύθηκε ειρηνικά.


Για την ιστορία σε αυτό το συνέδριο ο Τσίπρας ανήγγειλε:

Για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων:

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σημείωσε ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης. Αλλά και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε: 

 – Μείωση της εγγυημένης ποσότητας. 

– Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους. 

 – Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.

 – Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού.

 – Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή. – Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 – Λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα. 


Για τη ΔΕΗ

 
Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Ξέχασε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και δήλωσε ότι «η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της». Εξήγησε ότι «με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού».  Υπογράμμισε ότι «η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας» και πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση (σημειωση: Για αυτό άλλωστε η ΔΕΗ μειώνει απο σήμερα τις αποδοχές των 8μηνιτων, καταργεί κάποιες ειδικές άδειες και σύντομα θα προχωρήσει σε εθελουσία)  Είπε ότι η θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως
 ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τα αγροτικά

Βασικοί στόχοι: βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών, εξάλειψη των κακών πρακτικών. 

Ανέφερε ότι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης έθεσε τα αιτήματά του στον κ. Σταθάκη, δήλωσε την αντίθεση της κοινωνίας στην πώληση μονάδων, ζήτησε την μετεγκατάσταση του Τριποτάμου και έκανε σαφές ότι η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να γίνει τόπος επενδύσεων που είναι αντικοινωνικές και αντιπεριβαλοντικές.

Πληροφορίες από:
zougla.gr
naftemporiki.gr 
argolikeseidhseis.gr
facebook.com
ΕΡΤ1 και μηνύματα αναγνωστών

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενα ακομα σοου απο τους συνδικαληστες. Δηθεν ηθελαν να διαμαρτυρηθούν αλλα στην ουσια σας πηραν σαν προβατα και σας εκαναν κυκλους στα δρομάκια για να μην φτάσετε στον τσιπρα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κοροιδα