Ιδιωτικοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας- Τι έγινε στην Καλιφόρνια

Το παράδειγμα της Καλιφόρνια είναι χαρακτηριστικό για να δούμε ότι η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί στη ραγδαία αύξηση τις τιμής ρεύματος και αφήνει τους φτωχούς χωρίς πρόσβαση σε αυτό.

Στην Καλιφόρνια «απελευθερώθηκε» η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Πολ Κρούγκμαν, καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), έγραφε το 2001 σε άρθρο του στους New York Times ότι «οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος πάγωσαν ύστερα από σχετικό αίτημα των προσφάτως ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας. Το ζήτησαν αυτό προκειμένου να προστατεύσουν τα έσοδά τους όταν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έπεφταν. Αυτό άλλωστε έλεγε η ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά ενέργειας θα πίεζε τις τιμές.

Ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν και οι παραγωγοί της πραγματοποίησαν απίστευτα κέρδη που σε μερικές περιπτώσεις άγγιζαν σε αύξηση το 700% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν η εκδήλωση χαοτικών ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας, γενικευμένων μπλακ άουτ και συρρίκνωση του αμερικάνικου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

 Η απορύθμιση της αγοράς ενέργειας προκάλεσε αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας έως και 1.000% και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα.

  Πιο πρόσφατα και κοντά σε εμάς υπάρχει το παράδειγμα της Βουλγαρίας όπου η Energo Pro, μετά την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής ενέργειας, επέβαλε εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, αλλά ταυτόχρονα πωλούσε στην Ελλάδα ρεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή! 


 Πρέπει να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης χρειάζεται να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ και γενικά σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Αυτός ο αγώνας γίνεται για το καλό όλων μας! 

Μην περιμένετε από τους παλιούς κομματικούς συνδικαλιστές να σας καθοδηγήσουν (τοπικούς και κλαδικούς)
Η πόλη μας είναι μικρή και τώρα πια ο καθένας μπορεί να καταλάβει τα παιχνίδια που παίζουν...


Σχόλια