ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Από email

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ, ΣΤΗΝ 9Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ  ΘΕΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΗΝΟ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 Σε προσωπικό - ανθρώπινο επίπεδο θα θέλαμε να συλλυπηθούμε τους οικείους του. Ο Θεός ας τον συγχωρήσει για τις αμαρτίες του.

Για την πολιτική του διαδρομή θα θέλαμε να τονίσουμε τα παρακάτω: Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει γίνει αϕορμή  για μια τεράστια εκστρατεία "αγιοποίησης", "δικαίωσης" και "ηρωοποίησης" της ζωής και της πολιτικής του πορείας, από την πλευρά των καθεστωτικών κομμάτων και των αστικών μέσων μαζικής "ενημέρωσης". Ουσιαστικά εκστρατεία δικαίωσης της βάρβαρης νεοϕιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες! Με συνέπεια σε όλο τον πολιτικό του βίο ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λάου πρεπει να κατέβει, κουνούσε το δάχτυλο στους ϕτωχούς να κάνουν οικονομία, ενώ ο ίδιος έτρωγε με χρυσά κουτάλια. Πολιτικός κυνισμός με επίχρισμα σοϕίας. (πάντα χωρίς αντίλογο!). Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν πάντα ο άνθρωπος για "όλες τις δουλειές" της άρχουσας τάξης. Αρχιτέκτονας της αποστασίας του ’65, "γεϕυροποιός" της χούντας με το βασιλιά και τον αστικό πολιτικό κόσμο, αρχιερέας του πιο άγριου νεοϕιλελευθερισμού το 1990 – 1993, ήταν ηθικός και πολιτικός υπεύθυνος της δολοϕονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τις ορδές των οπαδών του ΟΝΝΕΔιτών το 1991. 

Ήταν αυτός που εισήγαγε για πρώτη ϕορά τη λέξη «λαθρομετανάστης» στον δημόσιο λόγο, που έστειλε ϕρεγάτες στον Κόλπο κάνοντας τη χώρα συνένοχη σε μια άθλια ιμπεριαλιστική εκστρατεία, που συνέβαλε  ως πιστός σύμμαχος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στη διάλυση και το δράμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), ήταν ο πρωθυπουργός που είπε στα σώματα ασϕαλείας «το κράτος είστε εσείς» σηματοδοτώντας έτσι την έξαρση του κρατικού αυταρχισμού. 

Όσες αγιογραϕίες κι αν του στήσουν, ο λαός θα τον θυμάται πάντα ως έναν πολιτικό που μεταπήδησε από κόμμα σε κόμμα με βάση τις ορέξεις των ντόπιων και των ξένων αστικών τάξεων, θα θυμάται τον ρόλο του στα γεγονότα του 1989, θα θυμάται την θατσερική πολιτική του απέναντι σε όλους τους εργζόμενους,  ως συμμέτοχο στο σκηνικό διαπλοκής και διαϕθοράς από την αρχή (με τις άδειες στους καναλάρχες), ώς το τέλος (με τις συναντήσεις του με τον Χριστοϕοράκο της SIEMENS ...23 συναντήσεις και 98 τηλεϕωνικές συνομιλίες το διάστημα 1999 – 2007 που γινόντουσαν οι μεγάλες δουλειές). Θα τον θυμούνται ιδιαίτερα οι ΕΑΣίτες που ανέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας αλλά και οι νεολαίοι που πρωταγωνίστησαν στο πολύμηνο κύμα καταλήψεων σχολείων και πανεπιστημίων του 1990 - 91.  Θα τον θυμούνται και οι εργάτες – εργάτριες της Πειραϊκής – Πατραϊκής που έκπληκτοι τον άκουσαν να τους λέει: «Κοιτάξτε με, είμαι 70 ετών και έχω όρεξη να δουλεύω άλλα 20 χρόνια». Πράγματι! Ο Κ. Μητσοτάκης επέδειξε αξιοσημείωτη χρονική αντοχή στον πολιτικό στίβο, έχονταςς κατά τα άλλα εξασϕαλίσει μιά υψηλή ποιότητα ζωής. Δεν ξέρω αν συνέβαινε το ίδιο αν εργαζόταν 8ωρο σε κάποιο εργοστάσιο...   

 Το γεγονός ότι σήμερα η νεοϕιλελεύθερη πολιτική, την οποία με κάθε μέσο υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης, έχει γίνει η εϕαρμοσμένη πολιτική τόσο του δικού του κόμματος, της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του με τους ΑΝ.ΕΛ. και τους Οικολόγους, δεν τον δικαιώνει. Ίσα ίσα αποδεικνύει την μεγαλύτερη ϕτώχεια που θα είχε επιβληθεί εδώ και δεκαετίες αν ο εργαζόμενος λαός δεν είχε ανατρέψει τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε βάλει μπροστά. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της περιόδου 1989,1990 – 1993 , που διαψεύδουν εμϕαντικά την εικόνα του δήθεν  «νοικοκύρη Μητσοτάκη»: 

ΧΡΕΟΣ (ποσοστό επί του ΑΕΠ): 1989: 69,9%   1990: 80,7%    Το 1993 το παρέδοσε 111,6% (αύξηση +40%). 

Στα ίδια επίπεδα κρατήθηκε περίπου μέχρι τα μνημόνια. Μετά τα μνημόνια ( όπου εϕορμόστηκε η Μητσοτακική πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων εκτοξεύτηκε στα σημερινά ύψη του 170% περίπου) 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ (με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ϕιλικής προς τον Μητσοτάκη Eurostat ) 1990: 14,0%      1991: 9,9%    1992: 10,9% 1993: 11,9% 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1990-1993 Μέσος ρυθμός ανάπτυξης +0,55% . (με το 1993 να κλείνει με ύϕεση -1,6%), όταν την περίοδο 1984 – 1989 ήταν +1,8%.

 Αλλά ας πάμε και στο «γήπεδο» των Μητσοτακικών: στην ιδιωτική οικονομία που η σϕιχτή οικονομική πολιτική και οι ιδιωτικοποίησεις (111 πρόλαβε και έκανε, παρόλο που λέει ότι δεν ολόκλήρωσε το έργο του – τι άλλο να πούλαγε!) υποτίθεται ότι θα απελευθέρωναν τις αστείρευτες δυνάμεις της αγοράς: 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ Το συνολικό προϊόν μεταποίησης την περίοδο1980 – 1989 (ο μέσος ρυθμός του) ήταν +0,48%.  Όταν ανέλαβε ο μεγάλος απελευθερωτής των δυνάμεων της αγοράς μονιμοποιήθηκαν τα αρνητικά πρόσημα: 1990: -2,6%     1991: -0,8%    1992:  -1,5% 1993: -4,3% . (Τα θετικά πρόσημα επέστρψαν το 1994: +1,2%)   ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΑΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ούτε εδώ συγκινήθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία: 1991: -10,4%    1992: -2,2%   1993: -2,6%     ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ Το 1989 είχαμε σύμϕωνα με την έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ  7,5% ανεργία (296 χιλιάδες άνεργοι) Το 1993 9,7% ανεργία  (398,2 χιλιάδες άνεργοι)   ....και τέλος 2 πολυδιαϕημισμένες μεταρρυθμήσεις – περιορισμός του κράτους: - Η κατάργηση της επίσημης τιμής πώλησης των καυσίμων και η μείωση της τιμής τους λόγω ανταγωνισμού: ο ανταγωνισμός γίνεται στο ....δεύτερο δεκαδικό της τιμής , (το ακέραιο μέρος το διαμορϕώνουν τα καρτέλ που ελέγχουν την αγορά) - Η «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ασϕαλιστικών ταμείων σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα σε ποσοστό 20%. (αργότερα ο Σημίτης το ανέπτυξε παραπέρα). Η ιστορία είναι γνωστή: άλλοι γελάνε (golden boys, κομματικοί ϕίλοι, τραπεζίτες, χρηματιστές, διοικητές...) και άλλοι κλαίνε (ασϕλισμένοι, συνταξιούχοι)                                                                Όσες αγιογραϕίες και αν του ετοιμάσουν, οι αγώνες που σϕράγισαν την περίοδο της πρωθυπουργίας του θα επαναληϕθούν, θα συνεχιστούν και θα δικαιωθούν, μέχρι να τελειώσουμε και με αυτό το σύστημα που γεννάει Μητσοτάκηδες (με ή χωρίς γραβάτα, υπερήλικες ή νεαρούς), μνημόνια, πολέμους και ρατσισμό, ϕτώχεια και εξαθλίωση.                                                                  

ΤΡΙΠΟΛΗ 14/06/2017 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

Σχόλια