Τοποθέτηση του Π. Λαμπρόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των απορριμμάτων.

Κύριε πρόεδρε, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

Μήνες τώρα προσπαθώ να μπει στο Δ.Σ. το θέμα των απορριμμάτων, αλλά εσείς αρνούσασταν συστηματικά και πεισματικά. Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση , έχουμε συνεχή δράση για τα απορρίμματα και η δράση μας αυτή δεν εξαρτάται από τις δικές σας σκοπιμότητες και παραλήψεις. Όσον αϕορά τον Ενιαίο Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, « ΕΣΔΑ», που είναι στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε., της ιδιωτικοποίησης, ισχύει η αρχή « ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο ΕΣΔΑ διασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ανεβάζει τα τέλη καθαριότητας και χτυπάει ακόμη περισσότερο το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Συνεχίζει  και προωθεί παραπέρα την ιδιωτικοποίηση με πολλούς τρόπους. Επίσης τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων που θα πηγαίνει στους κάδους των σύμμεικτων και όχι με τον υπολογισμό του κόστους, με βάση το τετραγωνικό.
 Έτσι το κόστος θα πέσει στις πλάτες της λαικής οικογένειας και θα γλιτώσουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, γραφεία ομίλων, βιομηχανίες, ιδιωτικές μονάδες υγείας κ.λ.π. Τα λεγόμενα «πράσινα σημεία» θα ενισχύσουν πολλαπλά τα κέρδη των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα ειδικά ρεύματα και θα γίνουν χώροι συσσώρευσης απορριμμάτων.
Για τις μονάδες κομποστοποίησης δεν αναφέρεται ότι θα έχουν τέτοιο εξοπλισμό που να παράγει εδαϕοβελτιωτικό, δηλαδή λίπασμα, και για λόγους κόστους μπορεί να βγάλουν ένα κομπόστ που θα το «θάβουν». Είναι βέβαιο ότι όσο καλή διαλογή και να γίνει θα υπάρχει ένα μικρό υπόλειμμα που θα χρειαστεί να ταϕεί, άρα είναι αναγκαία η δημιουργία χώρου Υγειονομικής ταφής για τα υπολείμματα, «ΧΙΤΥ». 

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι το μεθοδευμένο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις με τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών τους στηριγμάτων, θα πιέζει όλο και περισσότερο για λύσεις που θα υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα πληρώνει ο κόσμος. Μέχρι τώρα κ. Δήμαρχε ο δήμος μας ρίχνει τα σκουπίδια του σε μη αδειοδοτημένο χώρο. Αποκλείεται, λοιπόν, αύριο να μας πουν τέρμα, ούτε κιλό από δω και πέρα; Η περιϕέρεια προωθεί τη λύση με την ΤΕΡΝΑ. Θα πιέσει να υπογραφεί η σύμβαση Δημόσιου ιδιωτικού τομέα, με όλες τις γνωστές συνέπειες συνεπάγονται (εργοστάσιο στην Παλαιοχούνη και Καλλιρόη). Εμείς, ο Δήμος Μεγαλόπολης, τι θα κάνουμε; Γιατί αρνείστε μέχρι τώρα τις δικές μας προτάσεις να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόϕαση για να μην υπογραϕεί η ΣΔΙΤ; Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι και με το νέο ΕΣΔΑ η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σϕικτά δεμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Για αυτό το λόγο η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί τη μοναδική ϕιλολαϊκή λύση.  Τα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας, της Περιϕέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. 

Να διεκδικήσουμε να μην υπογραϕεί η σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, οι οποίοι πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός , με επιστημονικά κριτήρια, θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα στη πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι δήμοι, είτε μόνοι , είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δύο λόγια για το ΧΔΒΑ. Είναι γνωστό από τη δεκαετία του 90, ότι υπάρχουν κεντρικοί σχεδιασμοί που θέλουν τη Μεγαλόπολη σκουπιδότοπο της Νότιας Ελλάδας για τα αστικά απορρίμματα αλλά και χώρο διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.  
Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, αυτοί οι σχεδιασμοί μας απειλούν και σήμερα. Εμείς προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σήμερα απόϕαση που να αρνείται κατηγορηματικά τέτοιες δραστηριότητες στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, η οποία είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και διαθέτει ένα τεράστιο υδροϕόρο ορίζοντα.

Σχόλια