Σαλπάρει για τα ξένα η τριήρης «Ολυμπιάς»

Για το Λονδίνο και τις Η.Π.Α. σαλπάρει η τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέθεσε την τριήρη στην εταιρεία International Advantage Corporation (IAC), για χρήση αυτής ως έκθεμα την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2012, και μελλοντικά σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, η επιλογή της εταιρείας πραγματοποιήθηκε μέσω μιας μακράς διαδικασίας ελέγχων και αξιολόγησης, εξασφαλίζοντας το πλαίσιο των απαιτούμενων εγγυήσεων που πρέπει να παρασχεθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα.


Η αποδοχή του αιτήματος έγινε για ευνόητους λόγους, καθώς «η τριήρης "Ολυμπιάς" αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προβολής της ιστορίας του Ναυτικού και της χώρας μας μέσω ενός συμβόλου που έχει ταυτιστεί παγκοσμίως με τη ναυτική τέχνη και την Ελλάδα», όπως αναφέρεται.

Η τριήρης θα μεταφερθεί με πλοίο στον χώρο έκθεσης και η εταιρεία έχει αναλάβει, ως «αντίτιμο» τη συντήρησή της πριν και κατά τη διάρκεια των εκθέσεων όπως και την παράδοσή της – έπειτα από περίπου ένα έτος - πάλι πλήρως συντηρημένη.

Σχόλια