«Πληρώνουν» 2,6 δισ. ευρώ τα ελληνικά CDS

Μαζί με την πρώτη δόση του νέου δανείου, στις 19 του μήνα, θα γίνει και η εκκαθάριση των οφειλών για τα ελληνικά CDS. Οι πωλητές των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (των λεγόμενων CDS) θα πρέπει να πληρώσουν στους κατόχους τους το ποσό των περίπου 2,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με....


δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η εκκαθάριση των οφειλών για τα CDS θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (ημέρα που κατά... σύμπτωση περιμένουμε την πρώτη δόση του δανείου) μετά την απόφασή της να θεωρήσει "πιστωτικό γεγονός" την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι θα αποπληρωθούν για τα ασφάλιστρα που κατέχουν με βάση την τιμή των νέων 30ετών ελληνικών ομολόγων τους- που έλαβαν κατά την ανταλλαγή με τα παλαιά ομόλογα- η οποία διαπραγματεύεται περίπου στο 23% της ονομαστικής αξίας τους.

Στη δημοπρασία εκκαθάρισης των CDS θα συμφωνηθεί η τιμή πώλησης των νέων ελληνικών ομολόγων και το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι πωλητές των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την εταιρία αποθετηρίου και εκκαθάρισης Depository Trust & Clearing Corp., στις 9 Μαρτίου υπήρχαν 4.369 συμβόλαια CDS που αφορούσαν σε ελληνικό χρέος ύψους 3,18 δισ. δολαρίων. Η κρατικοποιημένη αυστριακή τράπεζα KA Finanz AG έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να χρειαστεί "ένεση" 1 δισ. ευρώ από το αυστριακό κράτος για να καλύψει τις αποπληρωμές των ελληνικών CDS που έχει πουλήσει.

Σχόλια