ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ή αμφισβήτηση για το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τοποθέτησε στις αμφισβητούμενες ζώνες το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό Kόμμα της Eθνικιστικής Δράσης (MHP) επανήλθε στην απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένες νησίδες του Αιγαίου με ερώτησή του στην Εθνοσυνέλευση για το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.

Απαντώντας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.«Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας» τόνισε ο Νταβούτογλου.


Διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανακοίνωσε, επίσης, συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την αιγυπτιακή πλευρά για τα θέματα της ΑΟΖ.

Η πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, δήλωσε και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα γίνει συνάντηση με την αιγυπτιακή πλευρά, με την οποία, όπως είπε, η Αθήνα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

ΠΡΕΖΑ TV

Σχόλια