Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται στη Γερμανία το παθογόνο βακτήριο EHEC

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται στη Γερμανία το παθογόνο βακτήριο EHEC. Στην εικόνα είναι παράδειγμα ενός βακτηρίουΜε το φόβο μίας νέας επιδημίας ζουν οι Γερμανοί. Το παθογόνο βακτήριο EHEC (Enterohämorrhagische Escherichia coli), το οποίο τις τελευταίες μέρες προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη Γερμανία και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Στο νοσοκομείο του Αμβούργου καταγράφονται ολοένα και νέα περιστατικά ασθενών με το βακτήριο EHEC, η υγεία πολλών εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η κατάσταση εμπνέει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία και η υπουργός αρμόδια για την προστασία του καταναλωτή κα. Ilse Aigner, προτείνει να αποφύγετε η κατανάλωση ωμών αγγουριών, ντοματών και σαλατικών μέχρι να βρεθεί η πηγή της μόλυνσης. Η πηγή της μόλυνσης

δεν έχει βρεθεί γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν και να τονίζουν ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ασθενείς που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του βακτηρίου.
Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί το βακτήριο σε 1200 ασθενείς. Τέσσερις από αυτούς πέθαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο από το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS), την ασθένεια που προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις το παθογόνο. Στο νοσοκομείο του Αμβούργου βρίσκονται 80 περίπου ασθενείς από τους οποίους οι 18 βρίσκονται στην εντατική ενώ αρκετοί είναι οι ασθενείς που έχουν χάσει τη λειτουργία των νεφρών τους. Το παθογόνο βακτήριο EHEC, σε αντίθεση με άλλα βακτήρια και ιούς, έχει το ίδιο αρνητικό αποτελέσματα τόσο σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία όσο και σε υγιής και νέους ανθρώπους, γεγονός που τρομάζει τους ειδικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι ανάμεσα στα θύματα που θα υπάρξουν μελλοντικά ενδέχεται να είναι και αρκετοί νέοι άνθρωποι...

Ανάλυση των βαθύτερων αιτιών - Πηγή μετάδοσης
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί. Ο γρίφος που καλούνται να λύσουν για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το βακτήριο είναι, ποια είναι η πηγή μετάδοσής του, για ποιο λόγο το βακτήριο «χτυπάει» κυρίως τις γυναίκες όπως επίσης και για ποιο λόγο εμφανίζεται μόνο στην Βόρεια Γερμανία ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες.
Τα πρώτα ίχνη της αναζήτησης οδήγησαν αρχικά σε αγγούρια που προήλθαν από την Ισπανία και στα οποία εντοπίστηκε το βακτήριο. Ωστόσο είναι ένα αίνιγμα για ποιο λόγο δεν έχουν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά και στην Ισπανία. Άλλες έρευνες πιθανολογούν ότι το βακτήριο προήλθε από αγγούρια της Ολλανδίας ή ακόμα και από περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας.

Δοκιμάζεται νέο φάρμακο
Το παθογόνο βακτήριο EHEC είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και αυτό είναι ένας ακόμα «πονοκέφαλος» των ειδικών που αναζητούν εναγωνίως τρόπους αντιμετώπισης του βακτηρίου. Την περασμένη Παρασκευή δοκιμάστηκε σε δέκα ενήλικες βαριά ασθενείς ένα νέο φάρμακο με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν με τον τρόπο αυτό οι σοβαρές επιπλοκές. Τα αποτελέσματα του νέου φαρμάκου θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.


Τι είναι το βακτήριο EHEC;
Το EHEC (Enterohämorrhagische Escherichia coli) είναι ένα ιδιαίτερης μορφής παθογόνο βακτήριο του εντέρου το οποίο παράγει συστατικά που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Στη φυσική του μορφή βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών όπως στα βοοειδή, στα πρόβατα και τις αίγες, ωστόσο δεν προκαλεί καμία βλάβη στην υγεία των ζώων. Τα ζώα εκκρίνουν τα βακτήρια EHEC στα κόπρανα. Το βακτήριο EHEC είναι σχετικά ιδιαίτερης αντοχής, ως εκ τούτου μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον, στο έδαφος και στο νερό για πολλές εβδομάδες.

Πως μεταδίδεται
Το παθογόνο βακτήριο EHEC μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους:



Από τα τρόφιμα:
Από τα ζώα εκτροφής περνάει συχνά το βακτήριο στο γάλα ή στο κρέας μέσω του αρμέγματος ή της σφαγής των ζώων. Μέσω των κοπράνων των ζώων μολύνεται το νερό το οποίο με τη σειρά του θα μεταδώσει το παθογόνο EHEC στα φρούτα και λαχανικά αν χρησιμοποιηθεί για πότισμα. Επιπλέον, το μικρόβιο μπορεί επίσης να διεισδύσει στην κουζίνα εάν δεν τηρείται με σχολαστικότητα η καθαριότητα ή ακόμα και δια μέσου της κατανάλωσης έτοιμων τροφίμων που έχουν μολυνθεί με το παθογόνο.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο:
Η μετάδοση γίνεται επίσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα επιτυγχάνεται ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γεγονός που καθιστά το βακτήριο ιδιαίτερα μεταδιδόμενο.

Με επαφή με ζώα:
Μέσω της άμεσης επαφής με ζώα, όπως για παράδειγμα, σε αγροκτήματα ή χάιδεμα ζώων ζωολογικούς κήπους.

Από το νερό:
Μέσω μολυσμένου νερού, για παράδειγμα εάν κολυμπήσει κάποιος σε μολυσμένα με το βακτήριο νερά.



Συμπτώματα της ασθένειας
Στους περισσότερους ασθενείς παρατηρείται αναίμακτη, συνήθως υδαρής στην εμφάνιση διάρροια η οποία συνοδεύεται με ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος (πόνο στην κοιλιά). Συνήθως, η νόσος θεραπεύεται από μόνη της χωρίς συνέπειες. Μία μόλυνση με το παθογόνο EHEC μπορεί επίσης να εξελιχθεί χωρίς να παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα και να περάσει απαρατήρητα.
Σε περίπου ένα πέμπτο των περιπτώσεων των ανθρώπων που θα νοσήσουν, εμφανίζεται μια σοβαρής μορφής αιματηρή διάρροια με δυνατό κοιλιακό άλγος και μερικές φορές πυρετό κατά την ανάπτυξη της ασθένειας. Σε περίπου μία στις δέκα ή είκοσι περιπτώσεις ασθενών, το παθογόνο βακτήριο EHEC θα προκαλέσει το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια ασθένεια που μπορεί να εκδηλωθεί με αιμορραγικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει από καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μέχρι και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η οξεία νεφρική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στα παιδιά και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν έχει συμπτώματα
Με την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ιδίως στην αιματηρή διάρροια, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό. Εάν υπάρχει υποψία για την ασθένεια τότε ο γιατρός σας θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να γίνει κατά περίπτωση και σύμπτωμα, παράδειγμα με επαρκή πρόσληψη υγρών για να αντισταθμιστούν οι απώλειες νερού λόγω της διάρροια και του εμετού.
Η θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως δεν ενδείκνυται. Μάλιστα τα αντιβιοτικά μπορεί να δυσχεράνουν σε κάποιες περιπτώσεις την καταπολέμηση του βακτηρίου.,

http://www.provoles.de

Σχόλια