WSJ: Η αναδιάρθρωση δεν εγγυάται μείωση των επιτοκίων

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τις επιπτώσεις που θα έχει στο κόστος δανεισμού της χώρας μας παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για πολύ ακριβά επιτόκια ακόμη και το 2017 σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Η Wall Street Journal παραθέτει παραδείγματα χωρών, όπως της Ρωσίας, που κατάφεραν να επιστρέψουν γρήγορα στις αγορές μετά από αναδιάρθρωση, καθώς οι επενδυτές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά σε μία χώρα που έχει μειώσει το χρέος της καθώς η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται ανάλογα με το haircut. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις στο αν η αναδιάρθρωση οδηγεί με σιγουριά στη μείωση των επιτοκίων και στην εξομάλυνση της κατάστασης στις αγορές ομολόγων.

Η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας βασίζεται σε έρευνα δύο ακαδημαϊκών, του Juan Cruces του πανεπιστημίου Torcuato Di Tella της Αργεντινής και του Christoph Trebesch του Free University του Βερολίνου, η οποία εξετάζει τα «haircuts» των πιστωτών σε 202 αναδιαρθρώσεις από το 1970 έως το 2007, σε 68 χώρες.


Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Royal Economic Society, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το «κούρεμα» τόσο υψηλότερα ήταν στη συνέχεια τα spreads και οι περίοδοι αποκλεισμού από τις αγορές. Ειδικότερα, ένα «haircut» της τάξης του 20% οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1,7% αμέσως μετά την αναδιάρθρωση και 0,5% υψηλότερα μετά από πέντε χρόνια.

Συνεπώς για την Ελλάδα το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα ακόμη και το 2017, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα έχει κάνει τα πάντα σωστά, σημειώνει η Wall Street Journal.

Το ερώτημα που πρέπει λοιπόν να απαντηθεί στην περίπτωση της Ευρωζώνης είναι ποιος ακριβώς θα τιμωρηθεί. Αν αυτό που έγινε είναι ότι οι επενδυτές ομολόγων πίστεψαν μία ιστορία που αποδείχθηκε ψεύτικη, συνεχίζει η Wall Street Journal, δεν θα έπρεπε η οργή τους να στραφεί προς αυτούς που τους πούλησαν την ιστορία;

Με άλλα λόγια, καταλήγει η εφημερίδα, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει, πριν αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να σκεφτούν αν οι επιπτώσεις που παρατήρησαν οι δύο ακαδημαϊκοί Cruces και Trebesch, αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή μόνο την Ελλάδα.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια