ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ - Ζήσε το μύθο σου... στη «Σκουπιδοχώρα»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, παρέχει ξεχωριστή διαβίωση στους ιθαγενείς και μοναδικές εικόνες στους επισκέπτες. Η «Σκουπιδοχώρα» -«Garbageland» αγγλιστί- είναι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ευρώπης και αναμφίβολα το μεγαλύτερο επίτευγμα του ελληνικού έθνους τα τελευταία χρόνια (μετά την υπογραφή του μνημονίου φυσικά).

Αναπτύσσεται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου στέκουν αγέρωχες, ατελείωτες, οι οροσειρές των Σκουπιδιών. Το μέγεθος και τα σχήματά τους θυμίζουν αριστουργήματα του ντανταϊσμού, του σουρεαλισμού και της ποπ-αρτ. Ορισμένα σημεία αποκαλύπτουν πώς θα είναι ο κόσμος έπειτα από πυρηνική καταστροφή.

Στις πολύχρωμες χειροποίητες πλαγιές τους οι κάτοικοι συμβιώνουν αρμονικά με παρεξηγημένα πλάσματα της φύσης, όπως ποντίκια και κατσαρίδες. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη με το θεσπέσιο ιαματικό άρωμα που αποπνέουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και συναντάς μόνο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ενα υπερθέαμα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκαν οι τιτάνιες προσπάθειες των δημοτικών αρχών των πόλεων καθώς και η αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου.

Τον ιδιαίτερο ρόλο της δημοτικής αρχής του κ. Κακλαμάνη ανέδειξαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης με το πόρισμά τους. Εκεί μάθαμε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων καλύπτονταν από συμβασιούχους έργου. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει διατεθεί «μη νόμιμα» σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. στο γραφείο του πρώην αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Δημόπουλου).

Στη Θεσσαλονίκη του απερχόμενου δημάρχου κ. Παπαγεωργόπουλου από τα 78 οχήματα του δήμου λειτουργούν μόνο τα 20, αφού «ο δήμος δεν ενέκρινε κονδύλια για πετρέλαιο, ανταλλακτικά, ούτε καν για ΚΤΕΟ», όπως ενημερώνουν οι εργαζόμενοι.

Τις τελευταίες -μα κρίσιμες- πινελιές στον πίνακα της «Σκουπιδοχώρας» έβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Καιρό τώρα γνώριζε πως τόσο στην υπηρεσία καθαριότητας της Αθήνας (και άλλων δήμων) όσο και στις πύλες εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής δουλεύουν κυρίως συμβασιούχοι.

Προνομιούχοι όμηροι των 700-900 ευρώ, των οποίων η τρόικα και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, επιθυμούν τον γρήγορο και ολοκληρωτικό αφανισμό. Ηδη εκατοντάδες συμβασιούχοι του ΧΥΤΑ Φυλής εκδιώχθηκαν με το χαμόγελο στα χείλη και πλέον ανακαλούν μνήμες τεσσάρων έως οκτώ χρόνων δουλειάς στα νευραλγικά πόστα του ελληνικού κράτους. Αναμένεται η εξολόθρευση εκατοντάδων άλλων στον δήμο της Αθήνας, πάντα σε συνεργασία με τα δικαστήρια του έθνους.

Μια από τις ατραξιόν της «Σκουπιδοχώρας» είναι οι ιθαγενείς. Μη σας προβληματίζει που είναι στην πλειονότητά τους αμίλητοι, σκυθρωποί, καταθλιπτικοί, παντελώς αδιάφοροι για ό,τι συμβαίνει γύρω τους (τυπικός αναμεταξύ τους διάλογος: «Πήξαμε στα σκουπίδια». «Μακάρι να βρισκόταν κάποιος να πάρει με τις πέτρες τους πολιτικούς». «Καλύτερα να τα μαζεύουν οι ιδιώτες να τελειώνουμε»).

Υπάρχουν βέβαια και οι τσαντισμένοι. Οι αντιδραστικοί. Τελευταία πολλοί μαζεύτηκαν στην Κερατέα. Αρκετοί συγκρούονται με τα ΜΑΤ γιατί δεν θέλουν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους.

Ορισμένοι γιατί ξέρουν ότι πουθενά σε όλη την Ευρώπη δεν κατασκευάζονται τέτοιες χωματερές (επισήμως ΧΥΤΑ). Αλλοι γιατί γνωρίζουν πως το μότο «κάπου δεν πρέπει να τα πάνε;» προκαλεί θυμηδία ανάμεσα στους σοβαρούς επιστήμονες.

Ολοι όμως οι κάτοικοι της «Σκουπιδοχώρας» οφείλουν να αναρωτηθούν πού στο καλό πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν υποχρεωτικά -μέσω της ΔΕΗ- ως δημοτικά τέλη. Ισως γι' αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μέσω της τεχνολογίας της βιοξήρανσης, ώστε τουλάχιστον στην Αττική να καταλήξουν μόνο σ' έναν, τον διάσημο Εθνικό Εργολάβο που κανείς ποτέ δεν λέει τ' όνομά του (όμιλος Μπόμπολα). Ο τζίρος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής θα αγγίξει τα 5,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα οι «Γιορτές Ανακύκλωσης» που διοργάνωνε με επιτυχία -και τη συνοδεία εκλεκτών καλλιτεχνών- η απερχόμενη δημοτική αρχή της Αθήνας.

Θα οργανώνονται πλέον γύρω από τους θαμμένους στα απορρίμματα κάδους. Με τη βοήθεια των καθηγητών τους και εκλεκτών καλλιτεχνών -μην τους ξεχνάμε- οι μαθητές θα τοποθετούν αλλού τα οργανικά από τα πλαστικά. Θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η διαλογή στην πηγή. Γιατί όλοι συμφωνούμε πως το μέλλον ανήκει στους νέους.

Σχόλια