Συνεντευξη δρακου στην Ελευθερια Καλαματας

1) Είστε 13 χρόνια νομάρχης Μεσσηνίας και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν έχετε κάνει έργα στο νομό. Γιατί πιστεύετε ότι θα κάνετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα έργα που δεν κάνατε στο νομό;
Κάνει λάθος η αντιπολίτευση. Μαζί και όποιος υιοθετεί τους ισχυρισμούς της. To έργο μας στη Νομαρχία τα τελευταία δέκα-τρία χρόνια έχει εύρος και βάθος. Είναι τεράστιο. Έχει ουσία και αξία. Και αξίζει να μπει στον κόπο κανένας να δει συγκριτικά τα έργα αντίστοιχων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα. Ας μπουν στον κόπο να ξεφυλλίσουν τα φύλλα της «Ελευθερίας» διαχρονικά. Στους τίτλους και κάτω από τους τίτλους.
Κάναμε χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών. Από κοινοτικά πακέτα (Περιφερειακά Προγράμματα και Τομεακά Προγράμματα), από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, από διεκδικήσεις μέσω Υπουργείων, από Δημόσιες Επενδύσεις και από παρεμβάσεις σε Περιφέρεια και Κεντρική Εξουσία. Πάνω από 70 οδικά έργα, μικρά και μεγάλα που ξεπερνούν τα 250 χλμ. έχουμε κάνει στο Νομό που ήραν την συγκοινωνιακή απομόνωση ορεινών δυσπρόσιτων απομονωμένων περιοχών μέχρι των ημερών μας. Εμώ έχουμε μελέτες για άρα πολλά μικρά και μεγάλα έργα με αγώνα διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, δάνεια και διαθέσιμα κονδύλια από τον ΚΑΠ.
Σημαντική ήταν η δουλειά μας και στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων μεγάλου συνολικού κόστους που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Στην κάτω ζώνη του Παμίσου, στην άνω ζώνη του Παμίσου, στους αναδασμούς της Ασπροπουλιάς, του Αγίου Γεωργίου Δωρίου, στο Πανιπέρι. Κορυφαίο έργο, το φράγμα των Φιλιατρών, κόστους 44 εκατ. ευρώ που με συστηματική διεκδίκηση και παρακολούθηση και έγνοια μας, ολοκληρώθηκε η μελέτη μέσα από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Και τελικά, εντάχτηκε και συμβασιοποιήθηκε με προσωπικές μας παρεμβάσεις. Με την κατασκευή του έργου θα ποτίζεται ολόκληρος ο κάμπος της Τριφυλλίας.


Για αντιπλημμυρική προστασία δόθηκαν περίπου 8 εκατ. ευρώ, για 13 έργα στις πυρόπληκτες περιοχές 10,5 εκατ., για 5 έργα στα λιμάνια 12,5 εκατ., για 9 έργα αναπλάσεων 3 εκατ., για έργα Τουρισμού και Πολιτισμού 10,6 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων σχεδόν 2 εκατ.
Στο θέμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού Απομονωμένων Οικισμών έγιναν πολλαπλές δράσεις που κόστισαν 630 χιλ. ευρώ, για 5 βασικά έργα ηλεκτροδοτήσεων 380 χιλ., ενώ άλλα 6, κόστους 375 χιλ. βρίσκονται σε εξέλιξη. Για άλλα 11 έργα προϋπολογισμού 355 χιλ. υπάρχουν εκκρεμότητες που βρίσκονται στο στάδιο της διευθέτησης.
Κλείνω μιλώντας σας για το μεγάλο μας έργο στις Υποδομές Εκπαίδευσης. Όπου ουσιαστικά είμαστε η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που αναπτύξαμε τόσο μεγάλο εύρος παρέμβασης. Εκείνη που εγκαινιάσαμε τα εξαθέσια δημοτικά σχολεία και που ουσιαστικά ξεπερνάμε σε κατασκευή 200 νέες αίθουσες σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια. Ακόμη, μεγάλη υπήρξε η συνδρομής μας για την εξεύρεση και τη διάθεση πόρων για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το έργο αυτό. Όμως σας επισυνάπτω μαζί με την συνέντευξη τους καταλόγους με την αναλυτική απαρίθμηση των έργων των έργων, κοστολογημένων για να την έχετε στη διάθεσή σας. Αν και θα μπορούσε ο καθένας όλα αυτά να τα βρει στην ίδια σας την εφημερίδα. Όσο για την αντιπολίτευση, θα όφειλε και έχει χρέος εκ του θεσμικού της ρόλου να έχει απόλυτη γνώση για όλα αυτά. Αλλά φοβούμαι ότι δε μπήκε ποτέ στον κόπο. Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό προκύπτει από την εμπειρία μας, την ωριμότητά μας και τη μεγάλη μας γνώση για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ίδιου του θεσμού.

2) Εχετε υποδεχθεί ως νομάρχης πολλούς υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Στις συναντήσεις αυτές ειδικά με τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι φωτογραφίες αλλά οι πολίτες δεν είδαν αποτελέσματα. Έχετε μετανιώσει που δεν χτυπήσατε το χέρι στο τραπέζι;
Κάποιοι βολεύονται τα γεγονότα να τα αναλύουν με φωτογραφίες και χαμόγελα. Αγνόησαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τα επιστημονικά συνέδρια, τις μελέτες τις διεκδικητικές. Τις συγκρούσεις τις πολιτικές. Τις απαιτήσεις για κάθοδο και τον ερχομό πρωθυπουργών στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, υπουργών Παιδείας, υπουργών Οικονομικών και άλλων πολλών υπουργών. Ξέχασαν ότι και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, υπήρξαν διεκδικήσεις που κάποιοι έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν υπερβολικές και ακραίες. Εσείς προσωπικά και η εφημερίδα σας, επειδή έχετε παρακολουθήσει όλες ανεξαιρέτως τις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων, θα είσαστε οι αψευδέστεροι μάρτυρες και αυτό προκύπτει μέσα από τις σελίδες σας. Και συγκριτικά με τους άξιους συναδέλφους μας, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, να κατατάξετε την Αυτοδιοικητική μας παρουσία. Γιατί τα μεγέθη, είναι πάντα συγκριτικά και αναλύουν τους απόλυτους αριθμούς.
Στα δέκα-πέντε χρόνια που είμαι αναμεμιγμένος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στα δέκα-τρία χρόνια που είμαι νομάρχης Μεσσηνίας, αλλά και στα τέσσερα που υπηρετώ την ΕΝΑΕ ως πρόεδρός της, δεν υπήρξε στιγμή που δίστασα να γίνω αυστηρός, όταν το απαιτούσε το δημόσιο συμφέρον. Μαζί με τους άλλους συναδέλφους από την ΕΝΑΕ και γενικότερα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχουμε καταθέσει επανειλημμένα διαπιστευτήρια αγωνιστικής δράσης. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε διεκδικητικοί. Τόσο σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών του τόπου μας και της τοπικής κοινωνίας, όσο και την πρόοδο της Αυτοδιοίκησης σε ένα μοντέλο διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, όπως και ορίζει το Σύνταγμά μας. Καθόλου δεν έχουμε μετανιώνει που χτυπήσαμε το χέρι στο τραπέζι, που αντιταχτήκαμε και αντιτασσόμαστε σε εκείνους που θέλουν να περιορίσουν το εύρος της Περιφερειακής Δημοκρατίας. Των θεσμών των αυτοδιοικητικών. Και της ισόρροπης αυτοδιοικητικής ανάπτυξης.
3) Αν και προέρχεστε από την αυτοδιοίκηση ακολουθώντας την πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας καλείτε τους πολίτες το Νοέμβριο να καταψηφίσουν το μνημόνιο. Είναι σωστό να μετατρέπονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την οικονομική πολιτική;
Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν τα έμπειρα και τα ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη, που έχουν σωστή γνώση των θεμάτων.
Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν εκείνους που έχουν εργαστεί με μέθοδο, ζήλο και πίστη πάνω στο όραμα μίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα βασίζεται πάνω στην εδραίωση μίας πραγματικής Περιφερειακής Δημοκρατίας, όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν για τις ανάγκες τους, θα τις επιβάλλουν στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους τους και εκείνοι μετά, στο κεντρικό κράτος. Που θα φέρνει την Αποκέντρωση στην πράξη και όχι στα λόγια.
Καλούμε τους πολίτες να εμπιστευτούν εκείνους τους υποψηφίους, που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις ατέλειες και τις αστοχίες που θα εμφανίσει ο «Καλλικράτης», από την πρώτη κιόλας ώρα της εφαρμογής του και θα πετύχουν να τις μετατρέψουν σε ευκαιρίες για βελτιώσεις σε ότι φαίνεται λάθος ή αδύναμο. Εμείς πιστεύουμε στην Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά ο «Καλλικράτης» βρίσκεται σε απόσταση από εκείνο το αυτοδιοικητικό μοντέλο πάνω στο οποίο δουλέψαμε χρόνια οι αυτοδιοικητικοί απ’ όλα τα κόμματα. Δεν μηδενίζουμε τίποτα. Αλλά θα δώσουμε αγώνα για μία πραγματική Μεταρρύθμιση.
Καλούμε τους πολίτες να δώσουν την ψήφο τους σε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα δεν αρμόζει η μιζέρια και η υστέρηση και ότι υπάρχει δρόμος φυγής προς ένα καλύτερο μέλλον, διά μέσου της Ανάπτυξης των Περιφερειών. Ειδικότερα η Πελοπόννησός μας, έχει απεριόριστες δυνατότητες προόδου. Ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι, άφταστα ως προς την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους προϊόντα, ιστορία, παράδοση, πολιτισμός είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Περιφέρειά μας, τα οποία, εάν πετύχει κάποιος να συνθέσει σε ένα αναπτυξιακό master plan, τότε θα μιλάμε για μία Πελοπόννησο της άνθησης και της ευημερίας. Μία Πελοπόννησο πρωτοπόρα, ανάμεσα στις ελληνικές, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Εμείς το έχουμε αυτό το σχέδιο.
Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, είναι αναμφίβολο ότι ο πολίτης το Νοέμβριο θα ψηφίσει και πολιτικά. Ο κατεξοχήν πολιτικός χώρος, είναι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης. Είναι κοντά στον πολίτη και αγκαλιά με την πόλη. Ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα, τα περιφερειακά ζητήματα. Είναι ένα με την κοινωνία των πολιτών. Στο γκρίζο της Τρόικας και του ΔΝΤ, εμείς απαντάμε με τη ζωντάνια της αγωνιστικής ιστορίας και των χρωμάτων της Πελοποννήσου. Η Περιφερειακή Ανάπτυξη περνάει μέσα από την συνολική οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.
4) Πέρα από το αν είναι σωστό η λάθος το μνημόνιο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι αναγκαία η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Δεν φοβάστε ότι η συνεχής καταγγελία κάθε προσπάθειας εξορθολογισμού μπορεί να μετατρέψει το συνδυασμό σας σε πολιτικό καταφύγιο των φοροφυγάδων και των εισφοροφυγάδων;
Είμαστε κατά του ΔΝΤ, γιατί είμαστε υπέρ των εργαζομένων. Των λαϊκών στρωμάτων. Είμαστε εναντίον της Ανεργίας και υπέρ της Απασχόλησης. Ειλικρινά, κανένας δε μπορεί να κατανοήσει την σύνδεση στην οποία αναφερθήκατε. Οι αυτοδιοικητικοί, που ζούμε από κοντά την πραγματικότητα κάθε πολίτη, ένα πράγμα ξέρουμε. Ότι έχουμε μπει σε βαθιά ύφεση. Μόνο στην Πελοπόννησο, σε ένα χρόνο οι άνεργοι έχουν διπλασιαστεί. Αυτό συνιστά τραγωδία. Επίσης βλέπουμε τα νοικοκυριά να ξεμένουν από χρήματα, αφού το εισόδημά τους ψαλιδίζεται, ενώ τα βάρη τους μεγαλώνουν. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Μπαίνουν λουκέτα και χάνονται δουλειές. Άνθρωποι μένουν στο δρόμο. Πώς να κλείσουμε τα μάτια σε όλα αυτά; Το Μνημόνιο είναι μονόπλευρα εισπρακτικό. Και αντιαναπτυξιακό. Δηλαδή αδιέξοδο. Από εκεί και κάτω, είναι σαφές ότι η χώρα χρειαζόταν ένα πλάνο νοικοκυρέματος. Μία ευταξία και ευνομία. Μία αυστηρή αντιμετώπιση όσων προκαλούν με την στάση τους το κράτος και τους συμπολίτες τους. Αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

5) Θεωρώ ότι η πολεοδόμηση της Βέργας στο μέλλον θα διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μπορεί η αυτοδιοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου να δημιουργήσει ένα χωροταξικό σχέδιο που θα σταματήσει την άναρχη δόμηση ώστε να τεθεί η βάση για βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη;

Η Μεσσηνία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με τις πολεοδομικές παραβάσεις προβεβλημένων αστικών κέντρων στη χώρα. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα σε γειτονικούς νομούς, παραλιακές ζώνες και γνωστές περιοχές σε όλη τη χώρα μας. Η όποια απομόνωση παραδειγμάτων από την περιοχή μας δεν αποτελούν καν ελάχιστο μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο για το θέμα. Βεβαίως, το ζήτημα αυτό προκύπτει περισσότερο από τις αρρυθμίες του κεντρικού κράτους, των νομοθετικών ασαφειών, των γραφειοκρατικών δομών και της μη ύπαρξης ξεκάθαρου πλαισίου για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση. Πράγματα, τα οποία δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με οποιοσδήποτε διοικητικές παρεμβάσεις, χωρίς στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και πόρους. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για αυτοτέλεια πολιτική και διοικητική των ΟΤΑ. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για Περιφερειακή Δημοκρατία. Σε συνεργασία λοιπόν με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση την επόμενη περίοδο όπου περνάει ένα σημαντικό μέρος για τα ζητήματα αυτά θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση όλων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να βάλουμε ένα θεμέλιο σοβαρό στην αειφόρο ανάπτυξη. Ήδη όπως ξέρετε, με προγραμματικές συμβάσεις προχωράμε στη διαμόρφωση ΣΧΟΟΑΠ για τη Μεσσηνία και θα το επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

6) Ο οδικός άξονας Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη ολοκληρώνεται σύντομα αλλά το τρένο παραμένει ο φτωχός συγγενής των μεταφορών. Θα εκσυγχρονιστεί σύντομα το σιδηροδρομικό δίκτυο ή θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να ταξιδέψουν οι νέοι με τρένο;
Γνωρίζετε ότι το θέμα του Σιδηροδρόμου δεν είναι θέμα της Αυτοδιοίκησης. Κανονικά, αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την κάνετε εσείς και σύμπασας ο Πελοποννησιακός Λαός στις κεντρικές κυβερνήσεις. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο που είχαμε επισημάνει σε όλους και στους ιθύνοντες του ΟΣΕ. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο που όλοι φοβόμασταν, να καταργήσουν στην πράξη έναν Σιδηρόδρομο που εξυπηρετούσε την Πελοπόννησο από την εποχή του Τρικούπη. Οι νομάρχες της Περιφέρειας, είχαμε συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια ότι τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την αναβάθμιση του δικτύου, θα έπεφταν μέσα σε μία μαύρη τρύπα κακών επιλογών και άστοχων προτεραιοτήτων. Εξ ου και είχαμε προβεί σε επανειλημμένες εκκλήσεις και διαβήματα προς την κεντρική διακυβέρνηση. Ενδεχομένως θυμάστε ότι το κίνημά μας για ον Σιδηρόδρομο, έφτασε μέχρι τα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου. Κατεβήκαμε σε κανονική διαδήλωση και επιδώσαμε ψήφισμα στη Βουλή των Ελλήνων.
Να ‘στε σίγουρος πως δεν υπάρχει περίπτωση να το βάλουμε κάτω. Θα υψώσουμε διεκδικητικά τη γροθιά για να δούμε ξανά το τραίνο να κυλάει στις γραμμές. Θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι για να επενδυθούν κονδύλια, στην υπόθεση της αναβάθμισης. Πρόκειται για ένα μέσο μεταφοράς σύγχρονο, επίκαιρο, φιλικό απέναντι στο περιβάλλον, που κινεί καθημερινά ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρώπης. Ειδικά τους νέους, όπως αναφέρατε. Και συνδέει μεταξύ τους όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και Περιφέρειες. Είναι δυνατόν να λείπει από την Πελοπόννησο και τη χώρα γενικά; Ας μην μας παραθέτουν κάποιοι δικαιολογίες περί πιέσεων από την Τρόικα. Εδώ μιλάμε για ζήτημα εθνικής εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας.
Το έχω πει πολλές φορές και θα το υπογραμμίσω. Ο Σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου είναι στις υψηλότερες προτεραιότητες που έχει θέσει ο συνδυασμός μας.

7) Τις τελευταίες δεκαετίες ακούμε μεγαλόπνοα σχέδια για τον αγροτικό τομέα αλλά αντίθετα με το "συνεδριακό σχεδιασμό" το αγροτικό εισόδημα μειώνεται. Υπάρχει δυνατότητα άσκησης περιφερειακής αγροτικής πολιτικής η θα συνεχίσει η αυτοδιοίκηση απλώς να συμπαρίσταται στα αιτήματα για αποζημίωση ζημιών ώστε να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα;
Και αυτό το θέμα γνωρίζετε καλά ότι έχει να κάνει με την Εθνική Πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς όμως υπερβήκαμε τα όρια της ελλιπέστατης αρμοδιότητας μας για τα ζητήματα αυτά. Σταθήκαμε δίπλα στον αγρότη. Προβάλλαμε τα δίκαια αιτήματά του.
Φυσικά και θα δώσουμε μάχη για τη διαμόρφωση μίας Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής. Για την πολυδύναμη Περιφέρεια της ιστορικής Πελοποννήσου. Θα συγκροτήσουμε Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτικής με επιμέρους θεματικές ενότητες. Θα δώσουμε έμφαση στη βιολογική γεωργία, στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, στα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, στα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Θα απαντήσουμε περιφερειακά στο μέγα ζήτημα που αφορά την πελοποννησιακή γεωργία του αύριο και θα απαντήσουμε στο ερώτημα ποια είναι η Γεωργία και ο αγρότης του 2050. Θα διεκδικήσουμε την ίδρυση στην Πελοπόννησο κέντρου επιμόρφωσης νέων σγροτών, με παραρτήματα που θα εξακτινώνονται παντού, για την επιμόρφωση των νέων αγροτών στη σύγχρονη γεωργική επιστήμη και τεχνολογία. Και ακόμα, θα συνεργαστούμε με όλες τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε εθνική πρόταση για το ζήτημα αυτό, που θα υποστηρίζει τις θέσεις μας. Και θα ενισχύει τη Γεωργία μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

8) Το δευτερεύον οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου είναι τριτοκοσμικό με συνέπεια η πρόσβαση στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς να είναι δύσκολη. Για παράδειγμα ο δρόμος που οδηγεί στην μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Costa Navarino είναι ακόμα στις… μελέτες. Θα κατασκευαστούν σύντομα ασφαλείς δρόμοι για τους τουριστικούς προορισμούς και από που θα χρηματοδοτηθούν;
Ακούστε! Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν, μετά από τριάμισι κοινοτικά πλαίσια, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, να μην έχει επιτέλους επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση και συνοχή και οι υποδομές μας να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Όχι στη Μεσσηνία μόνο, όχι στην Πελοπόννησο, αλλά σε όλη την Περιφερειακή Ελλάδα. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι πεπερασμένοι. Και η εθνική μας οικονομική κρίση προσδιορίζει τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν. Εδώ λοιπόν θα έρθει η δικιά μας εμπειρία, οι δυνατότητές μας για διαμόρφωση προγράμματος. Εδώ λοιπόν θα αναπτυχθεί το δικό μας σχέδιο, που έχει να κάνει με την ιεράρχηση στόχων, την αποτελεσματική αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη δυναμική διεκδίκηση, από τώρα μάλιστα, ενός επόμενου πακέτου κοινοτικής χρηματοδότησης. Μπορούμε να πετύχουμε καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις. Πράγμα απαραίτητο, διότι σήμερα, υπάρχουν δρόμοι που οι οδηγοί πιο πολύ κοιτάζουν να τους αποφύγουν, παρά να τους χρησιμοποιούν. Παράδειγμα, ο δρόμος Καλαμάτας – Πύλου, Ριζόμυλου – Κορώνης, Καλαμάτας - Αρεόπολης, η σύνδεση Σπάρτης με Νεάπολη και Αρεόπολη, η σύνδεση Άργους – Λεωνιδίου, η οποία δε συνεχίζει προς Μονεμβασιά, ο δρόμος Πύργου – Τρίπολης. Έχουμε ήδη κάνει τη σωστή χαρτογράφηση και γνωρίζουμε πως θα παρέμβουμε άμεσα για βελτιώσεις.

9) Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής; Ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα εντός της επόμενης τριετίας.
Κατ’ αρχήν οι Υποδομές. Αρχίζοντας από τις συγκοινωνιακές. Σας έδωσα περισσότερα στοιχεία στην προηγούμενη απάντηση. Το ίδιο και για την Αγροτική Οικονομία. Εν συντομία, σας δίνω και κάποιους άλλους άξονες. Για τις Μεταφορές, όπου χρειάζεται η ίδρυση διαμετακομιστικών εμπορικών κέντρων σε συνδεδεμένα στρατηγικά σημεία του Κεντρικού Άξονα της Πελοποννήσου. Για τον Τουρισμό, όπου είναι ανάγκη να γίνει πράξη η αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Περιφέρειά μας στον επισκέπτη – Έλληνα ή ξένο. Για τα μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης, για τα οποία χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και ανάδειξη. Για το Περιβάλλον, όπου η ενίσχυση της προστασίας του, πρέπει να συνάδει με την εντατικοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και τέλος, για την Επιχειρηματικότητα, ειδικά εκείνη των νέων ανθρώπων, η οποία επιβάλλεται να ενισχυθεί με δέσμες κινήτρων και γενικότερα, με ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για εκείνον που ενδιαφέρεται να επενδύσει. Κυρίαρχο θέμα και μέλημά μας είναι η επίλυση του μεγάλου προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, Δε θα φεισθούμε κόπου, ενέργειας και πολιτικού κόστους, για να λύσουμε άμεσα το ζήτημα αυτό που προσβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό μας και βάζει την υγεία μας δε κίνδυνο. Ως εδώ! Δεν πάει παραπέρα. Όπως και η αυστηρή προσήλωσή μας στις περιβαλλοντικές αρχές και τους όρους λειτουργίας των οχλουσών βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων.
Φυσικά, στο πλαίσιο μίας συνέντευξης δεν μπορεί να αναλυθεί όλο το πρόγραμμά μας. Με βάση όλα αυτά, καταλαβαίνετε πως η Ανάπτυξη της Πελοποννήσου, δεν αποτελεί για εμάς γενικόλογο όραμα, ή αόριστη επιδίωξη. Αλλά ένα σαφές σχέδιο, το οποίο έχουμε καταρτίσει και που έχουμε την αυτοδιοικητική πείρα, τη διαχειριστική γνώση και πάνω απ’ όλα, την πολιτική βούληση να το κάνουμε πράξη. Με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

10) Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στα κόμματα. Εκτός από αυτοδιοικητικό πρόσωπο είστε και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Με το χέρι στη καρδιά τι έχετε να πείτε στο 1 εκατομμύριο "γαλάζιους" ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα και δεν πήγαν να ψηφίσουν πέρσι τον Οκτώβριο;
Δεν βλέπω λόγο να συγκρίνουμε ανόμοιες εκλογές, σε ανόμοιες περιόδους και ανόμοιες συνθήκες. Εδώ μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρειά Πελοποννήσου. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες του Μοριά, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, πολιτικής τοποθέτησης, ή ιδεολογικής αφετηρίας. Τους υποβάλλουμε ένα όραμα Ανάπτυξης του Τόπου και τους εξηγούμε πως και γιατί θα πετύχουμε. Τους ζητούμε να μας εμπιστευτούν και τους απλώνουμε το χέρι να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το νέο δρόμο. Στο δρόμο μίας σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Την αξίζουν τα παιδιά μας και οι νέοι άνθρωποι. Την αξίζει η Πελοπόννησος που αποτελούσε ανέκαθεν πηγή ζωής και δημιουργίας.

11) Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Πελοποννήσιους;

Τα στελέχη του συνδυασμού μας και εγώ, είμαστε άνθρωποι της Περιφέρειας, της Αυτοδιοίκησης. Σε αυτήν ανήκαμε, σε αυτήν θα παραμείνουμε. Και έχουμε στραμμένο το νου και τα μάτια μας σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, στην Πελοπόννησο. Δεν κοιτάξαμε και δεν κοιτάμε αλλού. Γνωρίζουμε τα θέματα και έχουμε την πείρα να τα αντιμετωπίσουμε. Σχεδιάζουμε άλμα προόδου προς τα εμπρός και στόχος μας είναι η Ανάπτυξη. Πιστεύουμε στην επιτυχία, γιατί έχουμε τη γνώση να φτάσουμε σε αυτή. Επενδύουμε στο αύριο, γιατί σε αυτό βλέπουμε ζωντανή την ελπίδα. Καταργήσαμε στην αυτοδιοικητική μας πορεία παρωχημένες αγκυλώσεις, νοοτροπίες του χθες και διαχωρισμούς, Τώρα ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε ολόκληρο τον Πελοποννησιακό Λαό. Ο λαός του Μοριά είναι ένας! Θα αγωνιστούμε για την ιστορία και την προοπτική του τόπου μας.

Σχόλια