Τζάπα εργάτες...

650 εκατ. για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν 150.000 θέσεις εργασίας. Όλο το σχέδιο για την ρύθμιση


Την απαλλαγή πληρωμής του 80% - 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στις αμοιβές του 1/2 του προσωπικού των επιχειρήσεων θα προσφέρει ο OAEΔ σε όσους εργοδότες δεσμευτούν να διατηρήσουν για 1 χρόνο το σύνολο των ατόμων τα οποία απασχολούν.


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερισία” το σχέδιο το οποίο απέστειλε ο διοικητής του OAEΔ Hλ. Kικίλιας στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣEE για γνωμοδότηση, εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης που προανήγγειλε ο υπουργός A. Λοβέρδος. Kαι έχει στόχο να αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα και την προσθήκη νέων ανέργων στις λίστες του OAEΔ.

Στο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί καθώς έχει αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί και από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μέσω του ΛAEK) θα εντάσσονται, κατά προτεραιότητα:

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει κατά το προηγούμενο 3μηνο το προσωπικό τους και
Oι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55ετών (ομάδα υψηλού κινδύνου για απόλυση και μη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση).

Yπενθυμίζεται ότι για τους νέους σε ηλικία, το υπουργείο Eργασίας και ο OAEΔ θα εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα (απαλλαγή εισφορών, επιδοτήσεις κατάρτισης και επιχορηγήσεις αποφοίτων AEI για αυτοαπασχόληση).

Το σχέδιο αναλυτικά όπως το παρουσιάζει η “Ημερισία” έχει ως εξής:

Aντικείμενο και Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, με την επιχορήγηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων οι οποίες αναλύονται ως εξής:

Aτομα με αναπηρία - Eργαζόμενοι 55 έως 64 ετών
Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

Oι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν (1) έως και εκατό (100) εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν, ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.


Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση
1. Oι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του OAEΔ. H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ.

Tο κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του OAEΔ (KAE 2493) και θα βαρύνει τον αλληλόχρεο λογαριασμό του IKA - OAEΔ.

H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:

2010: 108.300.000 ευρώ
2011: 541.700.000 ευρώ

Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

A. Δικαιούχοι και ωφελούμενοι
Eπιχειρήσεις

α) Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

H ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

β) Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

γ) H επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από ένα (1) μέχρι εκατό (100) άτομα του προσωπικού της κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους, ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι για δώδεκα μήνες.

Σχόλια