Κύπρος: Εντοπίστηκαν, οστά Τουρκοκυπρίων σε πηγάδια στη Λευκωσία, από την περίοδο των ταραχών 1963-64

Κύπρος: Εντοπίστηκαν, οστά Τουρκοκυπρίων σε πηγάδια στη Λευκωσία, από την περίοδο των ταραχών 1963-64 Οστά τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν κατά τις διακοινοτικές ταραχές της περιόδου 1963-64 εντόπισε κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε πηγάδι κοντά στη Λευκωσία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».
Οι έρευνες του κλιμακίου της ΔΕΑ διεξάγονται σε ένα σύμπλεγμα τριών πηγαδιών και υπόγειων στοών που αποτελούσαν μέρος παλαιού συστήματος ύδρευσης και άρδευσης, σε σημείο της περιοχής «Παρισινού» της Λευκωσίας, η οποία κατά την εποχή των ταραχών ήταν αγροτική περιοχή. Για τη διεξαγωγή των εργασιών έχει ανασκαφεί μέρος της πολυσύχναστης λεωφόρου Λευκοθέου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πολίτη», εντοπίστηκαν τεμάχια ανθρώπινων οστών αλλά όχι ολοκληρωμένοι σκελετοί. Όμως οι ειδικοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όσο προχωρούν οι έρευνες θα ανευρεθούν και άλλα οστά. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα βρέθηκαν μόνο τμήματα σκελετών εξηγείται από το γεγονός ότι στα πηγάδια ρίφθηκαν μπάζα κατά τη μετέπειτα διεξαγωγή κατασκευαστικών έργων και από το ενδεχόμενο αλλοίωσης του πυθμένα των πηγαδιών.
Σύμφωνα με τον «Πολίτη», τα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στο πρώτο από τα τρία συνολικά πηγάδια τα οποία έχουν εντοπισθεί, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν πολίτες ότι αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για ενταφιασμό Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν στις διακοινοτικές ταραχές. Ενας από τρεις συνολικά που έδωσαν πληροφορίες ανέφερε ότι όταν ήταν παιδί έπαιζε στην περιοχή και είδε άτομα να εκτελούν Τουρκοκυπρίους που είχαν μεταφέρει εκεί, και να τους ρίχνουν σε πηγάδια.
Πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν σε άλλο πηγάδι στην περιοχή τα λείψανα πέντε Τουρκοκυπρίων.
Η έρευνα που διεξάγεται είναι επίπονη και χρονοβόρα, γιατί οι ειδικοί πρέπει να εργάζονται σε ράμπες μέσα στα πηγάδια και να κοσκινίζουν και να απομακρύνουν μεγάλες ποσότητες χώματος και άλλων υλικών.
Στόχος της ΔΕΑ είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες των εκσκαφών, προκειμένου η λεωφόρος Λευκοθέου, που έχει κλείσει προσωρινά, να παραδοθεί ξανά στην κυκλοφορία περί τα τέλη του Αυγούστου, όταν θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους χιλιάδες παραθεριστές, που τη χρησιμοποιούν καθημερινά.

ΠΗΓΗ

Σχόλια