"Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" έλεγε ο Παπανδρέου προεκλογικά... Αυτό τι είναι; Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, που έθετε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τις ευρωεκλογές, με αναφορά στη ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ το 1915, υπονοώντας πως οι δεξιοί είναι βάρβαροι, σήκωσε σάλο.

Σήμερα ανατρέπει το δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Ανοιχτό δε, αφήνει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών ανά διετία μετά το 2011, στη βάση αναλογιστικών μελετών.

Αυτό το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει, γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση συντάξεων και μεγάλες αλλαγές για γυναίκες και μητέρες.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει καταρχάς ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος ή το 60ό, αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα

Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ, όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο.

Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη.
Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

Για «ταφόπλακα» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλά η Αριστερά και καλεί σε σε αγώνα διαρκείας για την αποτροπή του «κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα».

Διαβάστε τα αναλυτικά.

Σχόλια