Δολοφονία 19 ατόμων από τον Ισραηλινό στρατό ΒΙΝΤΕΟ

Μακελειό στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας
Ακυρώθηκε η ελληνοισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο
Συγκλονιστικά βίντεο

Φονικό ρεσάλτο μεσοπέλαγα από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθύνεται στα παλαιστινιακά εδάφη με στόχο να παράσχει βοήθεια στους εγκλωβισμένους της Λωρίδας της Γάζας.
Από το πρωί τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ειδήσεις και εικόνες από την αιφνιδιαστική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον νηοπομπής, η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τα πλοία μετέφεραν 10.000 τόνους βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και δέχθηκαν τα ξημερώματα πυρά των Ισραηλινών στα διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στην Κύπρο. Εξαιτίας της επίθεσης εικάζεται ότι υπάρχουν 10 έως 15 νεκροί. Άλλοι, όπως η τηλεόραση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, κάνει λόγο για 20 νεκρούς, οι εννέα από αυτούς είναι Τούρκοι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε διεθνή κανόνα, αρνείται έως και αυτή την ώρα να δώσει πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες, κάτι που διεθνώς γίνεται σεβαστό ακόμα και σε καιρό πολέμου.

Μουδιασμένη η παγκόσμια κοινότητα είναι θεατής μιας πρωτοφανούς πράξης πειρατείας από τον ισραηλινό στρατό που σε διεθνή χωρικά ύδατα κατέλαβε πλοία με διεθνή σημαία.
Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας, καθώς πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό των νεκρών, να είναι τουρκικής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων στο φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», ισραηλινά πυρά έπεσαν και κατά την κατάληψη του επιβατηγού πλοίου «Σφενδόνη». Σημειώνεται ότι στο πλοίο «Σφενδόνη» επέβαιναν μέλη της ευρωπαϊκής οργάνωσης για την εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία από τη Γαλλία, μέλη αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ, καθώς και δημοσιογράφοι.



Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής ότι ήταν αυτοί που «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα από αυτούς. Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, κατηγόρησε ευθέως τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. «Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Αγωνία για την τύχη δύο Πρεβεζάνων που βρίσκονται ανάμεσα στα πληρώματα , επικρατούν στην πόλη της Πρέβεζας.Μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τον γιατρό Χάλεντ Καμπάνι και τον κατασκευαστή μεταλλικών κτιρίων Στέλιο Τζίμα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την στήριξη του Παλαιστινιακού Λαού οι οποίοι συνόδευσαν την βοήθεια που συγκέντρωσαν οι φορείς και οι κάτοικοι της Πρέβεζας.Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης-Ηλίας Κλάπας έστειλε προς τον Aν.Υπουργό Εξωτερικών κ.Δρούτσα επιστολή στην οποία ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Διεθνή Κοινότητα για την προστασία της ζωής των πολιτών, την άμεση απελευθέρωση τωνσυλληφθέντων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.

Ολόκληρη η λίστα των ελλήνων επιβατών

Φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος»
Πλήρωμα
Στυλιανάκης
Κληρονόμος Εμμανουήλ
Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος
Μισεμικές Γεώργιος
Γρηγορόπουλος Μιχαήλ
Μπόλος Νικόλαος
Επιβάτες
Γασπαράτου Ευγενία
Θεοχαροπούλου Αικατερίνη
Καρατζάς Γεώργιος
Καρυπίδης Ιωάννης
Κοσματόπουλος Νικόλαος
Λάμπρου Ηλίας
Μαθιουλάκης Εμμανουήλ
Μουστάκας Ανδρέας - Μάριος
Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης
Πισσίας Ευάγγελος
Πολίτης Παναγιώτης
Συγγελάκης Πολυάνθης
Τζιούμπας Αθανάσιος
Τικτόπουλος Μιχαήλ - Αχιλλεύς
Ψαρά Μαρία

Επιβατηγό «Σφενδόνη»
Πλήρωμα
Μπούκας Θεόδωρος
Παπακινός Πέτρος
Παπαδημητρίου Απόστολος
Αυγήρης Σπυρίδων
Επιβάτες
Βαλκάνος Νικόλαος
Γελάλης Δημήτριος
Κιτίδη Αικατερίνη
Κυρίλλου Δήμητρα
Λιερός Γεώργιος
Τραβάλου Αφροδίτη
Τσιγαρίδας Χρήστος

Επιβατηγό «Mavi Marmara»
Επιβάτες
Πλειώνης Δημήτριος
Χατζηστεφάνου Αριστείδης - Κυριάκος

Επίσης, στο Πεντάγωνο έχει κληθεί στη μία το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα για να του ανακοινωθεί η απόφαση για τη διακοπή της άσκησης Μίνωας. Πρόκειται για ελληνοισραηλινή αεροπορική άσκηση που είχε ξεκινήσει στις 25 Μαίου και θα ολοκληρωνόταν τη Πέμπτη.

Οργή στην Τουρκία - Δεν αποκλείονται "στρατιωτικές πρωτοβουλίες"

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να πάει στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Αντ’ αυτού πηγαίνει στη Νέα Υόρκη.

Την επίσκεψή του στην Χιλή διέκοψε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιστρέφει στην Αγκυρα.

Νωρίτερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ζήτησε άμεση έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων, θέτοντας θέμα παράδοσης των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Τουρκία "επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εν λόγω επίθεση".

Σε εξέγερση κάλεσε η ΧΑΜΑΣ


Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, ύστερα από την επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.




Σχόλια