Σκληρή αντίδραση του Πεκίνου στην απόφαση της Google να σταματήσει τη λογοκρισία

Την έντονη αντίδραση της Κίνας, που διαμήνυσε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της, προκάλεσε η απόφαση της Google να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζητήσεών της. Δυσαρέσκεια για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας, το Πεκίνο ανακοίνωσε «παραβιάζεται γραπτή δέσμευσή του» και πως «απολύτως εσφαλμένα» σταματά η λογοκρισία στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn.

«Ξένες εταιρείες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ» δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα Διαδικτύου της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης.

«Η Google έχει απολύτως άδικο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στη Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της καθώς και για τη στάση της» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ υπογράμμισε πως η κίνηση της Google είναι μια μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρίας και δεν θα επηρεάσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αν δεν πολιτικοποιηθεί από άλλους.

Η υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η Google ανακοίνωσε πως χάκερ που προέρχονταν από το έδαφος της Κίνας είχαν επιτεθεί εναντίον της ίδιας αλλά και δεκάδων άλλων αμερικανικών εταιρειών. Στόχος τους φέρεται να ήταν η κατασκοπεία και η υποκλοπή δεδομένων από Κινέζους αντιφρονούντες στο Gmail.

Αντιδρώντας η Google είχε απειλήσει τότε να αποσυρθεί από την αγορά της Κίνας, μέχρι σήμερα όμως παρέμενε αδιευκρίνιστο αν τελικά θα την υλοποιούσε: η Κίνα έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο διαδικτυακό πληθυσμό του κόσμου.

Απογοήτευση για το «ναυάγιο»

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού του Διαδικτύου και της Κίνας που οδήγησε τη Google να σταματήσει να λογοκρίνει την κινεζική της μηχανή αναζήτησης, παραπέμποντας τους χρήστες στην ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk.

«Εκφράζουμε απογοήτευση καθώς διαπιστώνουμε ότι η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Google να συνεχίσει να λειτουργεί την κινεζική της μηχανή αναζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση google.cn» δήλωσε ο Μάικλ Χάμερ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που υπάγεται στον Λευκό Οίκο, ενημερώθηκε από τη Google λίγο πριν η εταιρία ανακοινώσει την απόφασή της.

«Η Google έλαβε την απόφασή της βάσει αυτού που θεωρεί ότι είναι προς όφελός της» υπογράμμισε ο Χάμερ, τονίζοντας ότι «σέβεται την απόφαση» της εταιρίας.

Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι έχει ήδη συζητήσει «απευθείας με την κινεζική κυβέρνηση για τις ανησυχίες του στο συγκεκριμένο πρόβλημα», το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτά που προκάλεσαν ένταση τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Όπως ο πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον έχουν υπογραμμίσει αρκετές φορές, είμαστε δεσμευμένοι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο και αντίθετοι στη λογοκρισία. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι δικαιώματα αναγνωρισμένα διεθνώς» πρόσθεσε ο Χάμερ.

Χαιρέτισαν την απόφαση

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

«Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρίες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν» δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, Σάρον Χομ.

Ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Ουέι Τζινσένγκ, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ αφού εξέτισε 20ετή κάθειρξη στη χώρα του, δήλωσε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Google δεν τον εκπλήσσει. «Γνωρίζαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε. Δεν ήταν δυνατός ο συμβιβασμός» είπε.

Τέλος, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα».

«Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών» υπογραμμίζουν.

Η Google διευκρίνισε πάντως ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Κίνα σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχόλια