ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας

του γερμανικού ομίλου BASF, δίνοντας το πρώτο τέτοιου είδους πράσινο φως εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΕΕ, όπου οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) προκαλούν έντονη αμφισβήτηση.

Δικαιολόγησε μάλιστα την απόφασή της λέγοντας οτι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει το τραίνο των νέων τεχνολογιών.

Οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επίσης την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, παράγωγες του MON 863, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων ΓΤΟ.

Το πραγματικά νέο δεδομένο είναι η έγκριση της πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.


Σοκαρισμένοι δήλωσαν οι Οικολόγοι

Οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι δήλωσαν σήμερα "σοκαρισμένοι" από την χωρίς προηγούμενο έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας.

"Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του.
"Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε.
"Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

"Είμαστε κατά της απόφασης που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας", αναφέρει ο Λούκα Ζάια σε ανακοίνωσή του.

"Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προωθήσουμε ένα κοινό μέτωπο με όλες της χώρες που επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας για να υπερασπιστούμε την υγεία των πολιτών και τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες", υπογράμμισε ο Ζάια, που ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά και αντιτίθεται έντονα στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Τι είναι η γενετική τροποποίηση

Γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού είναι η διαδικασία κατά την οποία απομονώνονται επιλεγμένα γονίδια από κάποιον οργανισμό (ζωικό, φυτικό, έντομο ή μικρόβιο) ή από έναν ιό και με τεχνητό τρόπο εισάγονται σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό με στόχο τη δημιουργία ειδών με νέες ιδιότητες. Ο οργανισμός που προκύπτει καλείται γενετικά τροποποιημένος ή μεταλλαγμένος. Η γενετική τροποποίηση, συνήθως περιλαμβάνει και τη μεταφορά και άλλων αλληλουχιών, όπως γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά (τα οποία λειτουργούν ως γονίδια σήμανσης), ρυθμιστικές αλληλουχίες των γονιδίων κ.ά. Επίσης, γενετική τροποποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο με την προσθήκη αλλά και με την αφαίρεση ή την αλλοίωση ενός ή περισσοτέρων γονιδίων. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

α) σε αυτούς που δημιουργούνται για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά και για την παραγωγή χρήσιμων βιοτεχνολογικών προϊόντων (εμβολίων, φαρμάκων κλπ.) και οι οποίοι παραμένουν μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια, και

β) σε αυτούς που δημιουργούνται για να απελευθερωθούν στη φύση ή σε περιορισμένους χώρους (θερμοκήπια, ιχθυοτροφεία κ.ά.).

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

12/12/2006
( Πρόταση Ε.Ε. για μεταλλαγμένη ποικιλία πατάτας

Η ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους γενετικά τροποποιημένους (μεταλλαγμένους) οργανισμούς δεν κατέληξε σε συμφωνία – αρνητική ή θετική – επί της πρότασης της Κομισιόν για τη κυκλοφορία στην κοινοτική αγορά μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας, που παρασκευάζεται από την εταιρία BASF και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία παρασκευής αμύλου (όχι ως τρόφιμο ή τροφή).

Μετά την αδυναμία της ειδικής επιτροπής να εκφράσει γνώμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, το θέμα της έγκρισης ή μη στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν και αυτό μέσα σε διάστημα τριών μηνών δεν καταλήξει, τότε την τελική απόφαση θα πάρει η Κομισιόν.

Η εν λόγω μεταλλαγμένη ποικιλία πατάτας έχει τροποποιηθεί γενετικά με ενισχυμένο περιεχόμενο του τμήματος αμυλοπηκτινών του αμύλου. Επειδή έχει τροποποιηθεί για αυξημένη περιεκτικότητα σε άμυλο, δεν παράγει μια τοξίνη στα παράσιτα εντόμων ή τους οργανισμούς μη-στόχων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει γνωματεύσει θετικά για τη μεταλλαγμένη αυτή πατάτα, θεωρώντας την ασφαλή, όσο και η συμβατική πατάτα, καθώς όπως υποστηρίζει η χρήση της είναι απίθανο να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον )

Σχόλια