Έτοιμοι να βοηθήσουν οικονομικά την πατρίδα οι ομογενείς


Πρόταση για έκδοση ομογενειακών ομολόγων για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας έχει καταθέσει ο συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, Θεόδωρος Σπυρόπουλος και καλεί τον Ελληνισμό της Αμερικής να βοηθήσει την Ελλάδα σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές.
"Είναι εποχή που πρέπει να διερωτηθούμε τι μπορούμε εμείς να προσφέρουμε στην Ελλάδα και όχι το τι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στην Ομογένεια", τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι "ας ρωτήσουμε τη συνείδησή μας το τι οφείλουμε στην πνευματική και φυσική μας πατρίδα".

Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι "η Ελλάδα διανύει ίσως μία από τις κρισιμότερες περιόδους της νεοελληνικής μεταπολεμικής ιστορίας. Τα ολοένα και αυξανόμενα αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου προκαλούν προβληματισμό και αγωνία. Η ευθύνη όμως είναι συλλογική. Παρήλθαν πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες "κλείναμε μάτια και αυτιά" στα προβλήματα και περιμέναμε να μας προσπεράσουν. Ευθύνη φέρουμε όλοι μας, πολιτικοί και Έλληνες πολίτες όπου κι αν ζούμε. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με ειλικρίνεια προέβη σε μία πραγματικά θλιβερή ομολογία για "απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας". Και πραγματικά είναι επόμενο να ενταθούν οι πιέσεις της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την λύση των ανοικτών εθνικών μας θεμάτων. Πιεστικά είναι και τα προβλήματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ αναφέρεται και στο πρόβλημα που προέκυψε σε θέματα ελληνικής παιδείας στην Αμερική, λόγω της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας: "Ο Ελληνισμός του εξωτερικού στην μακρόχρονη πορεία του έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας όταν υπήρξε ανάγκη. Είναι ιστορικό χρέος και ευθύνη να συνδράμουμε στη γενέτειρα και πάλι. Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε περικοπές μισθών και εξόδων διοικητικών και διπλωματικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Στις 17 Φεβρουαρίου 2010 η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου με εγκύκλιο προς τα προξενεία ανακοινώνει "την περιστολή των δαπανών που αφορούν τις εκτός έδρας υπηρεσιακές μετακινήσεις των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού". Όλοι μας γνωρίζουμε πως η Ελληνόγλωσση Παιδεία είναι η υψηλότερη προτεραιότητα και έγνοια μας. Ωστόσο, κατανοούμε ότι τα περιθώρια του ελληνικού κράτους για παροχές προς την ομογένεια "στενεύουν". Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω την πρόταση από το τρέχον έτος οι Περιφέρειες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και ειδικότερα στις περιοχές όπου ο Ελληνισμός ευημερεί να μην λάβουν από την ελληνική κυβέρνηση χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους ή για άλλες δαπάνες οι οποίες μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν από ιδιωτικές πηγές ή και να αποφευχθούν.

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς εκφράσει την πρόθεση και τη βούληση να συμβάλουμε στην γενέτειρα με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ένα δυναμικό που ξεπερνά τους 3000 καθηγητές, χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της αμερικανικής κοινωνίας και που δύνανται να συμβάλουν με την εμπειρία τους στα ελληνικά θέματα. Συνδυάζουν την ευρωπαϊκή, αμερικανική και σε πολλές περιπτώσεις διεθνή εμπειρία και αντίληψη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ελληνισμό άλλων περιοχών".

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος ανακοινώνει ότι "το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ έχει ενημερώσει την Ελληνική πολιτεία για την πρόθεσή των Ελληνοαμερικανών να συνδράμουν στη γενέτειρα και ειδικότερα έχει καταθέσει πρόταση για την έκδοση ομογενειακών ομολόγων, η οποία πρόταση πιστεύουμε ότι θα βρει ανταπόκριση στους ομογενείς κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, αλλά ακόμη και για ωφελιμιστικούς εάν οι όροι είναι συμφέροντες. Ήρθε επίσης η ώρα να αναρωτηθούμε τι μπορούμε αυτόνομα ως Ομογένεια να πράξουμε για την Ομογένεια και ευρύτερα για τον Ελληνισμό. Η ανάγκη που προκύπτει άμεσα είναι η ενότητα, ομοψυχία και η συνεργασία των δυνάμεών μας και αυτό που αναμφισβήτητα μπορούμε να συνεχίσουμε να πράττουμε είναι η υποστήριξη και διάδοση της Ελληνικής παιδείας και των ιδεών που εμπεριέχει δημιουργώντας διαρκώς νέους φιλέλληνες μέσα από τα ελληνικά προγράμματα σε σχολεία, δημόσια ή ιδιωτικά, σε κολέγια και πανεπιστήμια. Αυτό εξαρτάται απολύτως από εμάς. Ο φιλελληνισμός δεν επηρεάζεται ούτε σχετίζεται με την παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία της Ελλάδας. Αυτή θα παρέλθει σε λίγα χρόνια. Ο φιλελληνισμός σχετίζεται με τα σπουδαία αέναα σύγχρονα νοήματα, ιδέες και αξίες που προσφέρει η Ελληνική παιδεία στην ανθρωπότητα και μπορούν να υπηρετήσουν σήμερα την παγκόσμια κοινωνία ως το μοναδικό αντίδοτο στα μεγάλα αδιέξοδά της. Οι ομογενείς αυτές τις ιδέες και αξίες πολιτιστικά εκπροσωπούμε στις χώρες που ζούμε.

Σχόλια