Δελτιο Τυπου Δημαρχου Μεγαλοπολης

Σας καλωσορίζω στην πόλη μας και στο Δήμο και σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας

Ο σκοπός της σημερινής κουβέντας μας είναι αφ΄ενός ενημερωτικός, η παρουσίαση δηλαδή της σημερινής κατάστασης του έργου της Τηλεθέρμανσης και η αναφορά στη στρατηγική εξυγίανσης και ολοκλήρωσης του και αφ’ ετέρου η ερμηνεία της στάσης της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία με μια «καταιγίδα» προπαγάνδας παραπλάνησης, παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει, αποσκοπεί στην υπονόμευση του έργου.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε μια κατάσταση ...

δύσκολη, με παρόντα τον εφιάλτη του οικονομικού εκτροχιασμού και της απαξίωσης του έργου από τους μεγάλους δανεισμούς, το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας, το έλλειμμα σχεδιασμού και πόρων, τις παράνομες αναθέσεις, την προχειρότητα και τα κατασκευαστικά λάθη, την απουσία τιμολογιακής πολιτικής κ.α .

Η δική μας στρατηγική για όλα αυτά υπηρετεί το αυτονόητο: Νοικοκύρεμα και σωτηρία του έργου με αξιοπιστία, με αποτελεσματικότητα και εξασφαλισμένους πόρους. Δηλαδή Τ/Θ για όλους – ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Διαλέξαμε δηλαδή το δρόμο της σοβαρότητας και της ευθύνης, το δύσκολο δρόμο της ισοπολιτείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, το δημοκρατικό δρόμο, απέναντι σ’ αυτόν της δημαγωγίας και του πελατειακού μοντέλου.



Τ/Θ Υπάρχουσα κατάσταση

Η Τηλεθέρμανση είναι υπό προϋποθέσεις ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο για τη Μεγαλόπολη.

Η κατασκευή του, που ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η Α΄φάση, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, περιλαμβάνει την κατασκευή των Εναλλακτών στον ΑΗΣ ΙΙΙ της ΔΕΗ, το Εφεδρικό Λεβητοστάσιο, την Αποθήκη θερμότητας (θερμοδοχείο), το Αντλιοστάσιο, τον αγωγό μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής.

Ήδη έχουν συνδεθεί 460 κτίρια, ενώ προχωρούν οι εργασίες σύνδεσης και στα υπόλοιπα 50, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της φάσης αυτής.

Το σύνολο των εξυπηρετουμένων καταναλωτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1060 νοικοκυριά.

Ενέργειες - Προοπτικές

Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοπολιτείας οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς και οι ανάγκες που θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν στο μέλλον, θα καλυφθούν από την Β΄φάση του έργου, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η σύνδεση 900 επιπλέον κτιρίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 2500 καταναλωτές (νοικοκυριά).

Ακόμη στη φάση αυτή θα ενταχθούν η κατασκευή του υπολειπομένου Δικτύου Διανομής, με το οποίο θα καλύπτεται σχεδόν όλος ο οικιστικός ιστός της Πόλης, η βελτίωση του υπάρχοντος Δικτύου για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών, η κατασκευή των παροχών και η προμήθεια. – εγκατάσταση – σύνδεση (σταδιακά) 900 Θερμικών Υποσταθμών.

Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου θα αρθούν και οι υφιστάμενες δυσλειτουργίες και τα κατασκευαστικά λάθη που οφείλονται σε κακό αρχικό σχεδιασμό, για τον οποίο μάλιστα δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά και υπερχρέωσαν το Δήμο μας`.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου των καταναλωτών, αλλά και για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης, ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Δημοτική Επιχείρηση επιδιώκουν, με συστηματικό τρόπο, την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους, με την υποβολή Πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Στα πλαίσια της Πρότασης αυτής, η οποία θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 31-12-2009, έχει ήδη υποβληθεί αίτηση-φάκελος στη ΡΑΕ για την χορήγηση Άδειας Διανομής Θερμότητας, εκπονείται η Οριστική Μελέτη της επέκτασης του Έργου, συντάσσονται τα Τεύχη Δημοπράτησης και επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της ιδίας συμμετοχής της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο Προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 7.890.000€, πλέον ΦΠΑ 19%.

Βιομάζα

Η Δημοτική Επιχείρηση παράλληλα με την ολοκλήρωση του δικτύου συνδέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σχεδιάζει να υλοποιήσει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που αποσκοπούν στη βέλτιστη συνολικά λειτουργία του Συστήματος Τ/Θ.

Στις μακροπρόθεσμες δράσεις περιλαμβάνονται η σύνδεση της Τ/Θ με την νεότερη μονάδα IV και την υπό κατασκευή V, καθώς και τη σύνδεση του Λεβητοστασίου με το Φυσικό Αέριο.

Στις μεσοπρόθεσμες περιλαμβάνεται η παραγωγή φθηνής βιομάζας για την καύση στο λεβητοστάσιο της Τηλεθέρμανσης. Πρόκειται για βασική μας προτεραιότητα, τόσο στην παρούσα φάση για την κάλυψη του δικτύου με θερμική ενέργεια, στις περιόδους αδυναμίας παροχής από τη ΔΕΗ, όσο και για την απόκτηση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την ολική απεξάρτηση στο απώτερο μέλλον.

Επίσης σταθερός στόχος μας είναι και η ανάπτυξη της τηλεψύξης.

Τιμολογιακή πολιτική

Δωρεάν παρέχεται στους καταναλωτές η προμήθεια – εγκατάσταση και σύνδεση των Θερμικών Υποσταθμών, αξίας 3.000 ως 6.000 έκαστος.

Τα τέλη σύνδεσης για κάθε καταναλωτή έχουν οριστεί σε 6€ ανα τετραγωνικό μέτρο, ενώ το πάγιο τέλος είναι 6€ ανα δίμηνο με ελάχιστη κατανάλωση 40€.

Να σημειώσουμε ότι στην Πτολεμαΐδα το αντίστοιχο κόστος είναι 8,4€, στην Κοζάνη που χρεώνεται και ο εναλλάκτης φθάνει περίπου τα 14€ και στο Αμύνταιο πλησιάζει τα 13.

Η χρέωση της καταναλισκόμενης θερμικής ενέργειας γίνεται κατά τρόπο ώστε να είναι πάντοτε μικρότερη τουλάχιστον κατά 30% από τη δαπάνη κάθε νοικοκυριού για πετρέλαιο θέρμανσης και θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο αν επιτευχθεί ένας βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τον οποίο ήδη αρχίσει συζητήσεις με τη ΔΕΗ και είναι η παροχή ΔΩΡΕΑΝ θερμικής ενέργειας.

Όπως βλέπετε τα οικονομικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές είναι σημαντικά.

Επίσης αξιόλογα είναι και τα οφέλη για το επιβαρυμένο ήδη περιβάλλον της Μεγαλόπολης από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεδομένου ότι κατά την πλήρη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης θα αποφεύγεται η καύση 6.455.000lit πετρελαίου ανά έτος και η εκπομπή 7.405.000 kg CO2 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Πολλαπλές είναι και οι θετικές συνέπειες για το Δήμο, τους πολίτες και την κοινωνία της περιοχής τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη ποιότητας ζωής, αειφόρου ανάπτυξης και καλύτερων προοπτικών για το μέλλον.

Και τώρα λίγα λόγια για την παραπληροφόρηση:

Μας κατηγορεί λοιπόν η μειοψηφία και αναπαράγεται από μέρος του τοπικού τύπου ότι απαξιώσαμε την Τ/Θ.

Το έργο το απαξίωσαν εκείνοι που δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις και αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή του και υποθήκευσαν το μέλλον ολόκληρου του Δήμου με δυσβάσταχτους και δυσανάλογους δανεισμούς. Τα δάνεια αυτά έχουν γίνει τροχοπέδη στη λειτουργία του Δήμου και αναγκαζόμαστε να μειώσουμε έργα και δράσεις άκρως απαραίτητα για την ανάπτυξη του τόπου μας για να καλύψουμε τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις που φθάνουν τα 600.000€ ετησίως.

Το έργο το απαξίωσαν εκείνοι που δεν φρόντισαν να υπογράψουν, ως όφειλαν τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας με τη ΔΕΗ, να χαράξουν και να υλοποιήσουν τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση του συστήματος, προχωρώντας συγχρόνως στην συμβολαιοποίηση με τους καταναλωτές.

Που δεν φρόντισαν να έχει έσοδα από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του για να μπορέσουν να γίνουν επεκτάσεις.

Εκείνοι που δημιούργησαν δύο κατηγορίες δημοτών τους ευνοημένους που δεν πλήρωσαν και δεν μπορούν να πληρώσουν για τη χρήση της θερμικής ενέργειας και τους πολλούς «άτυχους» που θα συνδεθούν και θα πληρώνουν από την πρώτη στιγμή κανονικά.

Ήταν ναι η όχι μικροπολιτική αλχημεία τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος να πληρώνονται μέσα από τις απ’ ευθείας συμβάσεις εργολαβιών που είχαν υπογράψει; Χρήματα που σκοπό είχαν την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου δόθηκαν στο βωμό της επιλεκτικής εξυπηρέτησης ολίγων συμπολιτών μας.

Μας κατηγορούν για φοροεισπρακτική πολιτική. Και αυτή την κατηγορία τους την επιστρέφουμε. Είναι νομίζω κατανοητό ότι είναι άλλο πράγμα το τέλος σύνδεσης να έχει εισπραχθεί το 2001, διαφορετικό το 2005 και τελείως διαφορετικό το 2010. Όσο για το επιχείρημα πως οι συμπολίτες μας δεν θα συνδεθούν στο δίκτυο λόγω της υψηλής τιμής, τους θυμίζουμε πως οι αιτήσεις για σύνδεση έγιναν πριν ανακοινώσουν το τέλος σύνδεσης, το οποίο αύξησαν οι ίδιοι κατά 2 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Τέλος μας κατακρίνουν επειδή δεν βάλαμε όπως υποστηρίζουν ούτε μια βίδα.

Είναι αλήθεια ότι από τις κακοτεχνίες έλλειπαν πολλές βίδες. Πώς όμως να συνεχίσουμε όταν οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης μπαινόβγαιναν για να ξεκαθαρίσουν τη διαχειριστική Βαβέλ που επικρατούσε;

Όταν έπρεπε ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του Δήμου να διατίθενται για την αποπληρωμή του δανείου ύψους 4.700.000 που είχαν φορτώσει στις πλάτες των δημοτών;

Όταν έκαναν αναθέσεις ύψους 500.000€ μετά τις εκλογές που είχαν χάσει;

Όταν είχαν διαθέσει όλο το ΕΑΠ, το 1ο και το 2ο στο απύθμενο βαρέλι της Τ/Θ;

Όταν μας παρέδωσαν οικονομικό έλλειμμα από τη λειτουργία και το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην επιχείρηση;

Όταν επιπλέον αντιμετωπίσαμε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα λόγω των πυρκαγιών;

Όταν δεν υπήρχε καμία τιμολογιακή πολιτική;

Και τέλος όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά κατασκευαστικά λάθη στον κεντρικό αγωγό, στο λεβητοστάσιο, στις εξωτερικές συνδέσεις αλλά και λειτουργικές δυσκολίες από την έλλειψη προσωπικού, τη μη πρόβλεψη για δημιουργία βιομάζας και το κλείσιμο της μονάδας ΙΙΙ για ένα χρόνο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αυτό που έγινε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μας μεταφέρει από το γκρίζο αδιαφανές απαισιόδοξο χθες σε ένα ελπιδοφόρο αύριο.


Σχόλια