Από που προέχεται η σημαία της Τουρκίας...



Κατά μία ερμηνεία, η τουρκική σημαία σχετίζεται με την ιστορία του Βυζαντίου, και προέρχεται από ένα σύμβολο της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον ( Η πόλη Βυζάντιον βρισκόταν στην θέση όπου αργότερα χτίστηκε η Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας αυτής της πόλης η ΄ατολική πολιτεία των Ρωμαίων΄ που εξελληνίστηκε ονομάστηκε από ιστορικούς "βυζαντινή αυτοκρατορία")

Κατά την περίοδο της εξάπλωσης του Φιλίππου Β', το Βυζάντιο υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το μακεδόνα βασιλιά, ωστόσο εκείνος πολιόρκησε την πόλη, το 341 π.Χ, μετά από άρνηση των Βυζαντινών να στραφούν εναντίον της Αθήνας. Οι κάτοικοί της πόλης απέδωσαν τη σωτηρία της σε θαύμα της θεάς Εκάτης, όπως μαρτυρείται από άγαλμα που έστησαν προς τιμή της, αλλά και σε παραστάσεις της σε νομίσματα της εποχής. ( Θρύλος: Μια νύχτα με συννεφιά ο Φίλιππος Β' έστειλε πολεμιστές να περάσουν απαρατήρητοι τα τείχη και να αλώσουν το Βυζάντιο. Όμως ξαφνικά εμφανίστηκε το φεγγάρι και οι φρουροί είδαν τους εισβολείς και τους σκότωσαν. Έτσι η ημισέληνος έγινε σύμβολο της πόλης)

Έτσι η ημισέληνος έγινε παραδοσιακό σύμβολο της περιοχής, απεικονίστηκε σε βυζαντινά νομίσματα έγινε σύμβολο της Πόλεως...

Από εκεί το βρήκε ο Μωάμεθ ο πορθητής και το έκανε σύμβολο της αυτοκρατορίας του, και έτσι διαδόθηκε και έμεινε ως μουσουλμανικό σύμβολο ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (Αρχαίο νόμισμα που αν προσέξετε γράφει ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ). (Πληροφορίες για την Σημαία της Τουρκίας )

Σχόλια