Ακόμα μία απόδειξη ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έγινε για την εξόντωση των τρομοκρατών

«Οι ΗΠΑ άφησαν τον Osama Bin Laden να φύγει»

Μία έκθεση σοκ δημοσίευσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να έχει συλλάβει ή να εξοντώσει τον Osama Bin Laden το 2001, εάν είχε εξαπολύσει μια συγκροτημένη επίθεση εναντίον του κρησφύγετου του στο Αφγανιστάν.Η έκθεση, που συντάχθηκε από το προσωπικό που εργάζεται για την επιτροπή στην οποία οι Δημοκρατικοί διαθέτουν την πλειοψηφία, αναφέρει ότι η απόδραση του ηγέτη της Al Qaeda ήταν μια χαμένη ευκαιρία που άλλαξε την πορεία του πολέμου και άνοιξε το δρόμο των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες και οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο Αφγανιστάν είχαν εξαπολύσει το 2001 μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα καταδιώκοντας τον Laden, πιστεύοντας ότι κρύβεται στην περιοχή μαζί με υποστηρικτές του, μετά την πτώση της κυβέρνησης των Taliban.

Ο αμερικανικός στρατός άφησε τους Αφγανούς πολιτοφύλακες να ηγηθούν της επίθεσης και ο νούμερο ένα τρομοκράτης κατόρθωσε να διαφύγει.

Η έκθεση τονίζει ότι οι Αμερικανοί διοικητές απέρριψαν το αίτημα για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών, έτσι ώστε να γίνει μια γρήγορη επιδρομή στην περιοχή, και στηρίχθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις, ενώ ανέθεσαν στην αφγανική πολιτοφυλακή την ηγεσία των επιχειρήσεων και στις Δυνάμεις των Συνόρων του Πακιστάν να διαφυλάξουν τα περάσματα της μεθορίου.

Η έκθεση είναι ιδιαιτέρως επικριτική ως προς τη στρατιωτική ηγεσία υπό την προεδρία του τότε αμερικανού προέδρου Bush, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας και ενός κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Barack Obama, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν επιπλέον 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συμβάλουν στη διαφύλαξη του πληθυσμού και στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται ήδη 68.000 αμερικανοί στρατιώτες και 42.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

http://www.zougla.gr/

Σχόλια