Υπογράφτηκε η νέα σύμβαση

Μπήκαν οι υπογραφές για την κατασκευή, από την κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ ΑΕ- ΕΤΑΔΕ ΑΕ, της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ισχύος 811 MW με καύση φυσικού αερίου.
Είχε προηγηθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του διαγωνισμού, με συνέπεια τη μείωση του τιμήματος στα 499,52 εκατ. ευρώ. Το έργο θα παραδοθεί σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ωστόσο, η ΔΕΗ προτίμησε ως καύσιμο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αντί του εγχώριου λιγνίτη, καθώς η τεχνολογία μείωσης των ρύπων από την καύση του αυξάνει το κόστος.


Η μονάδα αυτή πρόκειται να υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, δύο παλαιές λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 250 MW που πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του 2010.


Τα έργα τροφοδοσίας των μονάδων Μεγαλόπολης και Αλιβερίου με φυσικό αέριο, καθώς και τα έργα γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης επιτρέπουν τη μελλοντική ανάπτυξη και μιας δεύτερης μονάδας παρόμοιας ισχύος τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και στο Αλιβέρι. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των επενδύσεων εκσυγχρονισμού η ΔΕΗ ΑΕ θα επιτύχει σημαντική βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στη Μεγαλόπολη, στο Αλιβέρι και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναμένεται να επιτευχθεί και βελτίωση του κόστους παραγωγής, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού βαθμού απόδοσης που εξασφαλίζεται από μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας.


Σχόλια