Η Βρετανία υποβαθμίζει τη βάση της στη Δεκέλεια


Η Βρετανία υποβαθμίζει σταδιακά τη στρατιωτική της βάση στη Δεκέλεια, κοντά στη Λάρνακα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
Το ΡΙΚ ανέφερε ότι πηγές των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και «αρμόδιες υπηρεσίες» της Κύπρου επιβεβαίωσαν ότι οι πλείστοι των Βρετανών στρατιωτών που επάνδρωναν τη βάση έχουν επαναπατρισθεί, ενώ μικρός αριθμός μετατέθηκε στη Βάση Ακρωτηρίου, κοντά στη Λεμεσό, που είναι και η πιο σημαντική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στη βάση της Δεκέλειας βρίσκεται πια μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για την ασφάλεια και τη λειτουργία ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι ο σταθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον Άγιο Νικόλαο, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Οι Βρετανοί, σύμφωνα πάντα με το ΡΙΚ, επικαλούνται για την ενέργειά τους λόγους ασφάλειας και οικονομίας, παράλληλα με την ανάγκη επιδιόρθωσης των μονάδων διαμονής των στρατιωτών στη βάση Δεκέλειας, εργασία που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Βάση Δεκέλειας είναι μία από τις δύο βάσεις που διατήρησε στην Κύπρο η Βρετανία μετά την ανεξαρτησία το 1960. Πέραν των εγκαταστάσεων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, η βάση αποτελούσε χώρο στρατωνισμού ενός συντάγματος.


Πιστεύεται ότι είναι το έδαφος αυτής της βάσης που η Βρετανία πρότεινε να επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό, προκειμένου να διευκολύνει τις διευθετήσεις των ποσοστών εδάφους που θα ελέγχει κάθε κοινότητα. Η άλλη Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι είναι η πιο σημαντική. Αποτελεί σημαντική αεροπορική βάση, μέσω της οποίας προσφέρεται υποστήριξη διοικητικής μέριμνας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και επίσης διαθέτει ισχυρότατα ραντάρ με εμβέλεια μέχρι και την Κίνα.


ANT1 Internet,

Σχόλια