Από email

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οικονομικών
- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» στην Τρίπολη. Απλήρωτοι για 8 μήνες οι εργαζόμενοι

Περίπου είκοσι χρόνια λειτουργεί στην Τρίπολη ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» καλύπτοντας σοβαρές κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» συστήθηκε με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας Πρόνοιας (ΦΕΚ 46Β΄/1983).
Με το Π.Δ. της 7-5-1987 (ΦΕΚ 231Β΄/1987) η διαχείριση του Ιδρύματος εξαιρέθηκε από την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και παρέμεινε στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό φιλοξενούνται εξήντα περίπου παιδιά, ηλικίας από οκτώ μηνών ως δυόμισι χρόνων, σε φιλικό περιβάλλον, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες προδιαγραφές διαπαιδαγώγησης και φροντίδας, συμβάλλοντας στην προετοιμασία τους για τα επόμενα βήματα της ζωής τους.
Το σημαντικό και αδιαμφισβήτητο αυτό έργο που επιτελείται στο χώρο αυτό, στέκει μετέωρο τα τελευταία χρόνια, αφού δεν υπάρχει η διασφάλιση της οικονομικής του στήριξης από την πολιτεία όπως γινόταν παλαιότερα.
Σήμερα η χρηματοδότηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού προέρχεται μέσω επιχορήγησης των προνοιακών δαπανών από την Ν.Α Αρκαδίας, που δεν επαρκούν για την ομαλή λειτουργία του Σταθμού. Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εδώ και 7 - 8 μήνες, ενώ η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται περισσότερο από τρία χρόνια και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε πλήρη απόγνωση, υπονομεύοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού.
Επειδή πρέπει να βρεθεί οριστική λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού προς όφελος των εργαζόμενων οικογενειών στην πόλη της Τρίπολης, η οποία παρουσιάζει μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις διαθεσιμότητας χώρων για την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών των εργαζομένων.
Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι ο κυριότερος λόγος συνέχισης της λειτουργίας του σταθμού, μέχρι πρόσφατα με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, υπό αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες, είναι το αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων και η προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, με προσωπικό, οικονομικό και ψυχικό κόστος.
Επειδή είναι αυτονόητη η σημαντική προσφορά των βρεφονηπιακών σταθμών για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και αυτό πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κάθε πολιτείας

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

• Τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων του εν λόγω Σταθμού;
• Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η απαραίτητη χρηματοδότηση του Σταθμού και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ;

Ο ερωτών βουλευτής

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σχόλια