Επικίνδυνο να αναπνέεις στην Κοζάνη


Ως και 78 ημέρες μέσα σε 5 μήνες ξεπέρασε το όριο των 50 μg/m3 η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 σε διάφορες περιοχές του νομού Κοζάνης όταν, σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02), το όριο αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πτολεμαΐδα, ο Οικισμός ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, η Μαυροπηγή και η Ποντοκώμη, όπου σε πέντε μόλις μήνες στις μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα καταγράφηκαν 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3 για τα ΡΜ10.
Στις περιοχές αυτές, μάλιστα, έχει ξεπεραστεί και το όριο των 40 μg/m3 για τη μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων των σωματιδίων.Οι τελευταίες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με καινούργιο εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε σε όλους τους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης και του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή:www.kozani.net .
Θα θυμάστε βεβαία τον ηλεκτρονικό πινάκα στην κεντρική πλατιά της Μεγαλόπολης που έδειχνε τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης ο οποίος "χάλασε" και δεν ξαναλειτούργησε ποτέ...
Με αφορμή λοιπόν μια δημοσίευση του www.Kozani.net που έδειχνε την μόλυνση στην Πτολεμαϊδα υπερβολικά υψηλά σκέφτηκα να ανοίξω μια ψηφοφορία στο facebook για αυτό το θέμα:
ψηφιστε και εδώ (πατώντας Cast your vote): http://apps.facebook.com/easyvote/sharedPolls.php?poll_id=17250

Σχόλια