ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: 100 χρόνια πολέμου και εξάρτησης‏


Το 2009 σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί «το τέλος του πρώτου αιώνα της μάχης του ελέγχου και περιορισμού των ναρκωτικών, καθώς εκτιμάται, ότι όλα ξεκίνησαν στη Σαγκάη το 1909. Σήμερα η παγκόσμια παράνομη αγορά των ναρκωτικών, έχει καταστεί μια τρομακτική βιομηχανία κέρδους που φθάνει τα 320 δις δολάρια ετησίως. Η βιομηχανία αυτή έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες καταπληκτικές, αλλά παράλληλα πολύ "σκληρές" φωτογραφίες από τον "δρόμο χωρίς επιστροφή" των ναρκωτικών.



Ο Ganamgul είναι εξαρτημένος από την ηρωίνη 17 χρόνια. Βρίσκεται μόλις δύο ημέρες στο κέντρο απεξάρτησης της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και νοιώθει αφόρητους πόνους. Το κέντρο άνοιξε το Μάιο του 2009 και το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που ακολουθεί διαρκεί για 45 ημέρες. Έκθεση στελέχους του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2009, αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, ενώ τουλάχιστον 50-60.000 τοξικομανείς βρίσκονται μόνο στην Καμπούλ.


Ο εθισμός του οπίου έχει εδραιωθεί σε εκατοντάδες ορεινά, απομακρυσμένα χωριά του Αφγανιστάν.Σε πολλές περιπτώσεις όλο το χωριό -από τα μωρά μέχρι τους πιο ηλικιωμένους-είναι εξαρτημένο από το όπιο. Στη φωτογραφία, στο χωριό Sarab στην επαρχία Badakhshan, ο παππούς Beg προσφέρει στον εγγονό του όπιο.

Σχόλια