Εκτόξευσε δορυφόρο τουρκικής κατασκευής

Ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία εκτοξεύτηκε χθες με επιτυχία από την Ινδία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Πρόκειται για έναν μικρό κύβο βάρους 1 κιλού και ακμής 10 εκατοστών, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές της Σχολής Αεροναυπηγικής και Αεροδιαστημικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Τέθηκε σε τροχιά από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικών Ερευνών


Η τουρκική διαστημοσυσκευή θα πραγματοποιήσει περιστροφές γύρω από τη Γη σε ύψος 720 χιλιομέτρων, στέλνοντας φωτογραφίες στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η γειτονική χώρα διαθέτει εδώ και περίπου μία δεκαετία αρκετούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους τύπου Turksat, που εκτοξεύονται από τη Γαλλική Γουιάνα με πυραύλους «Αριάν». Κάποιες συχνότητές τους χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του προγράμματος Gokturk, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας στο Διάστημα για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, ο υπουργός Αμυνας Β. Γκινούλ συμφώνησε προ διμήνου με ιταλικές εταιρείες για την κατασκευή και τοποθέτηση σε τροχιά του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, αξίας 250 εκατ. ευρώ. Το κοινό πρόγραμμα Τουρκίας - Telespazio προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κέντρου δορυφορικών δοκιμών στην Τουρκία.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι η εφημερίδα Star αποκάλυψε ότι ο πρώτος 100% τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος θα σταλεί στο Διάστημα έως το 2015.

http://totefteri.blogspot.com

Σχόλια