Νόμους και κανόνες για παραεμπόριο και “κινέζικα” ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το παραεμπόριο και η λειτουργία των «κινέζικων» επιχειρήσεων ήταν τα δύο σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων της Πελοποννή σου που έλαβε χώρα στην Τρίπολη, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, στις αρχές της εβδομάδας. Οι έμποροι ζητούν να διενεργούνται πιο εντατικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, καλώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην είναι αδρανείς. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Αθανάσιος Αρβανίτης, μιλώντας για την εν λόγω συνάντηση ανέφερε μεταξύ άλλων πως σκοπός δεν είναι να
κλείσουν οι Κινέζοι αλλά να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για όλους. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα σταλεί υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον σημείωσε πως εκείνο που πρέπει να γίνει για την πάταξη του παραεμπορίου είναι να οργανωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έχει για όλους τους ίδιους όρους και δε θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ για τα κινέζικα προϊόντα ανέφερε πως δεν είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση – κάτι που συμβαίνει με τα άλλα καταστήματα, ενώ δεν υπάρχουν και νόμιμες άδειες για όλα τα μαγαζιά που λειτουργούν στις επαρχιακές πόλεις. Ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε επίσης την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την επιβολή προστιμών.
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας Βασίλης Παγώνης μεταξύ άλλων τόνισε πως το εμπόριο που γίνεται από τους προερχόμενους από ασιατικές ή ανατολικές xώρες έχει βγει έξω από κάθε έλεγχο αφού οι νόμοι δεν τηρούνται και όχι μόνο αυτό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και διάτρητοι.
Ο κ. Παγώνης διευκρίνισε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ώστε να διενεργούνται οι απαιτούμενοι ελέγχοι, αφού τα περισσότερα καταστήματα δε διαθέτουν άδειες, ενώ και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει δεν τηρείται.
Το ίδιο υποστήριξε και ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μαγούλης τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί παίρνουν απλά μία άδεια εργασίας, πηγαίνουν στην Εφορία, κάνουν εγγραφή, λαμβάνουν ΑΦΜ, πηγαίνουν στο Επιμελητήριο κάνουν και εκεί μία γγραφή και ανοίγουν το κατάστημά τους, ενώ ένας ντόπιος επιχειρηματίας θα πρέπει α καταθέσει 60.000 ευρω για να κάνει έναρξη επιτηδεύματος και να ασχοληθεί με το εμπόριο. Ο κ. Μαγούλης σημείωσε, τέλος, πως οι εμπορικοί σύλλογοι θα πρέπει να αναδεικνύουν καθημερινά τα θέματα αυτά και να επισημαίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις ευθύνες τους, αφού το νομικό πλαίσιο είναι πλήρες.

http://www.eleftherianews.g

Σχόλια