Πόσο δύσκολο είναι να καταγραφούν και χαρτογραφηθούν επιτέλους, οι αρχαιότητες της χώρας μας;


Κύριε Υπουργέ. Η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών «έχει πάρει τον δρόμο της»… Είμαστε σίγουροι ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.Πόσο δύσκολο όμως, είναι να καταγραφούν και χαρτογραφηθούν επιτέλους, οι υπόλοιπες αρχαιότητες της Ελλάδος μας*;Στην χώρα που ΔΕΝ υπάρχει καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη η Δημόσια έκταση (αυτό είναι κάτι που γίνεται «τώρα», με το Κτηματολόγιο και που δυστυχώς θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί), πόσο ρεαλιστικό είναι να ζητήσουμε λοιπόν, να έχουμε αποτυπωμένη με «σχετική έστω» ακρίβεια τις περισσότερες αρχαιότητές μας;Και όμως είναι ρεαλιστικό!Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και δεν θα σας στοιχίσει ένα ευρώ! (απίστευτο έ;)


ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ!

Σε πολλά σημεία της Ελλάδος υπάρχουν καταγεγραμμένες σε βιβλία και άλλες πηγές, από διάφορους περιηγητές, κυρίως στην αρχή του περασμένου αιώνα, πάρα πολλές αρχαιότητες.Οι σημερινοί Έλληνες δυστυχώς ΔΕΝ γνωρίζουμε που είναι αυτές οι αρχαιότητες. Δεν λέμε με ακρίβεια μέτρων, αλλά ούτε στο περίπου, δεν γνωρίζουμε που είναι!(Αν δεν μας πιστεύετε ρωτήστε τους να σας πουν που είναι οι αρχαιότητες που περιγράφει ο Χαμοντ στα βιβλία του!)Πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε την γεωγραφική τους θέση και να έχουμε ψηφιακούς χάρτες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πανέυκολο.Όμως κάποιος μπορεί να σκεφτεί… πως πανεύκολο, αφού όλα αυτά, όταν δημοπρατούνται σε επίπεδο μελετών-ερευνών, κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να μην πούμε εκατομύρια στο κράτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πανεύκολο αν η καταγραφή αυτή γίνει σε επίπεδο Δήμων!Ο κάθε Δήμος, δεν έχει παρά να καλέσει έναν αρχαιολόγο έναν φιλόλογο και έναν τεχνικό (που να μπορεί να εντοπίζει και καταγράφει στο google earth σημεία!),φυσικά θα βοηθήσουν και όλοι όσοι γνωρίζουν τα ΤΔ των Δήμων, πάρεδροι των ΤΔ δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι και απλοί κάτοικοι. Αφού λοιπόν τους γίνει μία ανάθεση της τάξης των 2-3 χιλιάδων ευρώ στον καθένα (σιγά τα λεφτά για έναν Δήμο, δηλαδή…!), αυτοί δεν έχουν παρά να βρουν «κάθε πηγή» που αναφέρεται σε θέσεις αρχαιοτήτων και τελικά , με την βοήθεια ΟΛΩΝ αυτών που προείπαμε, να τις εντοπίσουν (μιλάμε ΜΟΝΟ για εντοπισμό, έστω ενδειτκικά!). Αυτό το αρχείο του google earth με έναν πολύ απλό τρόπο (Δεξί κλικ και save as δηλαδή!) θα το εξάγει και θα το στείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού (με e-mail ή σε CD!).

Σας το είπαμε! Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και δεν θα σας στοιχίσει ένα ευρώ! Στις επόμενες φάσεις… I, II, κλπ. θα σας πούμε και εκεί την άποψή μας…ΤΕΛΟΣ.-*Μην ξεχνάμε ότι ένα ακόμη επιχείρημα των Βρετανών είναι ότι ΔΕΝ σεβόμαστε τις υπόλλοιπες αρχαιότητες μας!


parthenon-sculptures.blogspot.com

Σχόλια