ΜΕΤΑ ΤΟ 2012 Η ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Αβέβαιη η πορεία του αγωγού φυσικού αερίου


Μετά το 2012 θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Μεγαλόπολη ισχύος 835 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναθεώρηση του προγράμματος θεωρείται βέβαιη και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται η ΔΕΗ.
Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό
Συμβούλιο της ΔΕΗ την Πέμπτη αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού που έχει ξεκινήσει, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι για την κατασκευή της μονάδας είναι και ανταγωνιστές στην αγορά ενέργειας. Επίσης υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσον το 2012 θα είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου, αφού η ΔΕΣΦΑ θεωρεί πως αυτό μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις που συνδέονται με την περιβαλλοντική μελέτη και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή” θετική κατάληξη είχε η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου απορρίφθηκε πρόταση του Ομίλου Κοπελούζου για ακύρωση και επαναπροκήρυξη
του διαγωνισμού με το επιχείρημα ότι η υποβολή νέων προσφορών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ. Με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο που εμφανίστηκε να συμμερίζεται το σχετικό επιχείρημα, σχεδόν το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για 2 προσφορές των κοινοπραξιών ΜΕΤΚΑ-ΕΤΕΔΕ ΑΕ και Ansaldo Energia Spa-Damco.
Στο δημοσίευμα που προαναφέρθηκε σημειώνεται ότι παρά τη θετική εξέλιξη, κανείς πλέον στη ΔΕΗ δεν πιστεύει ότι τα πολύτιμα για την ευστάθεια του συστήματος στο νότο μεγαβάτ, θα είναι σε διαθεσιμότητα το 2012 σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η αναθεώρηση
του χρονοδιαγράμματος θεωρείται βέβαιη και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η διοίκηση της ΔΕΗ.




Σχόλια