παράνομη μετανάστευση κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφύγει η χώρα μας, ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να δέχεται την επανεισδοχή μεταναστών που προέρχονται από αυτήν.
Στις 8 Νοεμβρίου 2001 η χώρα μας συνήψε με την Τουρκία Πρωτόκολλο Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Όμως η Τουρκία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν εφαρμόζει την συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο η συμπεριφορά της Αγκύρας στο θέμα της μετανάστευσης χωρίς άδεια να τεθεί ως κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν αναχαιτίζει τα κύματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά που διέρχονται μέσω της Τουρκίας αλλά διευκολύνει και παρέχει πλήρη προστασία στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που τους προωθούν στην Ευρώπη από τα νησιά του Αιγαίου. Στόχος της Αθήνας είναι να πιεστεί η Τουρκία μέσω των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με το σκεπτικό ότι μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ο κ. Μπαρόζο, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», δεν βλέπει απλώς με κατανόηση το ελληνικό αίτημα αλλά προτίθεται να επισκεφθεί και ο ίδιος τη χώρα μας ώστε να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με έκθεση την οποία έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και έχει παραδώσει ο κ. Παυλόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την τελευταία διετία, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά που καταγράφηκαν να εισέρχονται στα θαλάσσια σύνορα, ιδιαίτερα δε το 2008 όπου παρατηρήθηκε αύξηση 75,4% σε σχέση με το 2007.

Σχόλια