Αυστρία: Απαράδεκτη η μη αναγνώριση της πλήρους κυριαρχίας της Κύπρου από την Τουρκία


Απαράδεκτη χαρακτήρισε την μη αναγνώριση από την Τουρκία - «από μία υποψήφια προς ένταξη χώρα» - της πλήρους κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου, ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του συγκυβερνώντος στην Αυστρία συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ερνστ Στράσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

«Και το γεγονός αυτό αρκεί ως λόγος.......... για την διακοπή, πρακτικά από το Μάιο , των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Στράσερ, χαιρετίζοντας ως «ορθό το πάγωμα των διαπραγματεύσεων», κάτι που, όπως είπε, αποτελεί και γραμμή του κόμματός του, και προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η Τουρκία δεν είναι ώριμη για ένταξη στην ΕΕ».

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του δευτέρου του Ευρωψηφοδελτίου και μέχρι τώρα επικεφαλής της ομάδας του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Οτμαρ Κάρας, ότι δεν θα πρέπει να κλειστεί η πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία, ο κ. Στράσερ τόνισε πως η θέση του κ. Κάρας ταυτίζεται με τη δική του, με τη μικρή μόνον διαφορά πως εκείνος τη διατυπώνει «διπλωματικά» ενώ ο ίδιος εκφράζεται με γλώσσα «πραγματιστή».

Ο κ. Στράσερ επανέλαβε αυτό που πρεσβεύει από καιρό το Λαϊκό Κόμμα του, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να αποσκοπούν σε ένα συνεταιρισμό μαζί της και όχι σε μία ένταξή της.

Αρχές Απριλίου και κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βέρνερ Φάιμαν, είχε επαναλάβει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει να κληθεί σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.

http://ventetta.blogspot.com

Σχόλια