ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Κ.Α ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΤΟΜΗ - ΑΚΤΩΡ‏

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίπολη 19 - 5 - 2009

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2009 ένας νέος εργαζόμενος την ώρα του μεροκάματου, το μηχάνημα έργου (Φορτωτής) που χειριζόταν, για άγνωστους λόγους ακινητοποιήθηκε στο πρανές και προσέκρουσε σε ρεματιά, ευτυχώς τραυματισμένος νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, συμπληρώνοντας τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων.
Ο άτυχος εργαζόμενος εργαζόταν στην Εταιρεία «ΓΙ*********ΛΙΑΣ», η οποία εκτελεί εργασίες ως εργολάβος της αναδόχου Εταιρείας «ΤΟΜΗ - ΑΚΤΩΡ» στο χώρο της Σήραγγας στο Ραψομάτη.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας στο χώρο των εργοταξίων εκτέλεσης των έργων στο Νομό μας (απασχόληση Κυριακή, πιθανά μη κατοχή αδειών εργαζόμενου, του μηχανήματος, κ.λ.π) και η απουσία λήψης μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία από τους εργοδότες οδήγησε στο παραπάνω ατύχημα.

Τα παραπάνω ταυτόχρονα με την απουσία λήψης μέτρων από την πολιτεία σε συνδυασμό με τον πλημμελή έλεγχο για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους ελεγκτικούς φορείς (ΣΕΠΕ - ΙΚΑ, κ.λ.π), στα πλαίσια των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών στους χώρους εργασίας συντελούν στην εκδήλωση των εργατικών ατυχημάτων.

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας καλεί κάθε αρμόδιο φορέα (κυβέρνηση - Υπουργεία - Σ.ΕΠ.Ε - Ι.Κ.Α, κ.λ.π) να λάβουν άμεσα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, για την αποτροπή των κινδύνων και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Να μην αποτελούν οι χώροι εργασίας καθημερινή παγίδα θανάτου.
Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας ζητά:

· Την πλήρη διερεύνηση των αιτίων του παραπάνω ατυχήματος.
· Τον πλήρη καταλογισμό των ευθυνών και την λήψη μέτρων σε κάθε υπεύθυνο.
· Την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την εφαρμογή των μέτρων και κανόνων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το συνδ. κίνημα με ευθύνη και συνέπεια, διεκδικεί ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και η τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση το Ε.Κ.Αρκαδίας έχει κινηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες.


Το Γραφείο Τύπου


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Απασχόλησης - ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - Μ.Μ.Ε
Από email

Σχόλια