Στα δίχτυα απατεώνων εκατοντάδες πολίτες



Προσωπικά δεδομένα πολιτών διοχετεύονται σε διεθνή κυκλώματα απατεώνων, τα οποία προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα, στέλνοντάς τους επιστολές ότι δήθεν έχουν κληρονομήσει εκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι σήμερα, η απάτη αυτή ήταν γνωστή και γινόταν μέσω e-mail, όμως τελευταία, οι επιστολές αποστέλλονται με το κανονικό ταχυδρομείο στα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων, συνήθως ηλικιωμένων από την επαρχία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ή ποιοι διοχετεύουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των υποψήφιων θυμάτων, σε αυτά τα κυκλώματα. Όπως θα δείτε στην περίπτωση που ακολουθεί, τα στοιχεία του παραλήπτη μίας τέτοιας επιστολής, μπορούσε να τα γνωρίζει μόνο η Εφορία, το Εμπορικό Επιμελητήριο ή το πολύ 1-2 εταιρείες.
Η «κληρονομιά» ενός άγνωστου συγγενή
Η κ. Κυριακοπούλου από την Καλαμάτα έλαβε πριν λίγο καιρό μία επιστολή στην αγγλική γλώσσα, με την οποία κάποιος κ. Ντέιβιντ Γουίλσον, την πληροφορούσε ότι ένας συνονόματός της, πιθανότατα συγγενής της, είχε αποβιώσει στην Ισπανία το 2005. Ο υποτιθέμενος κ. Κυριακόπουλος δεν είχε αφήσει διαθήκη, άφησε όμως περιουσία 22 εκ. δολαρίων.



Ο κ. Γουίλσον, υπόσχεται στην επιστολή του ότι αναλαμβάνει να διεκδικήσει την «κληρονομιά» της κ. Κυριακοπούλου, όμως, ως αμοιβή, θέλει το 50% των 22 εκ., δηλαδή 11 εκ. ευρώ, για τα οποία μάλιστα δηλώνει ότι σκοπεύει να τα επενδύσει στη χώρα μας.



Την ύπαρξη της επιστολής αντελήφθη ο γιος της, Θεόδωρος Κυριακόπουλος, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι δεν ανέγραφε διεύθυνση αποστολέα και η διεύθυνση του παραλήπτη αναφερόταν με το παλιό όνομα του δρόμου, όπου κατοικεί η οικογένεια. Σημειώνεται ότι το όνομα του δρόμου άλλαξε πριν από περίπου 10 χρόνια.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την εποχή που ο δρόμος έφερε το όνομα που ανέγραφε η επιστολή, η κ. Κυριακοπούλου δεν ήταν κάτοχος πιστωτικών καρτών, ούτε φυσικά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο διακινούνται εκατομμύρια επιστολές απατεώνων σε όλο τον κόσμο.
Η κ. Κυριακοπούλου τότε διατηρούσε ένα ψιλικατζίδικο και οι μόνοι που γνώριζαν τη διεύθυνσή της ήταν η Εφορία, το Εμπορικό Επιμελητήριο και δύο προμηθεύτριες εταιρείες.
Ο κ. Κυριακόπουλος, που έχει υπόψη του και άλλα υποψήφια θύματα του διεθνούς κυκλώματος, κατήγγειλε το περιστατικό στη zougla.gr, για να αποφευχθεί, όπως λέει, η εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων. Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι ίδιες επιστολές έχουν παραληφθεί από πολίτες στην Μεγαλόπολη και στον Πύργο.
Όταν κάποιος αφελής απαντήσει, οι απατεώνες προσποιούνται για ένα χρονικό διάστημα ότι διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες για την είσπραξη της «κληρονομιάς». Όμως, κάποια στιγμή, λένε στα θύματα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την είσπραξη των χρημάτων, π.χ. ότι πρέπει να δοθεί κάποια ρήτρα ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ, εισπράττουν το ποσό μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα μακρινής χώρας, συνήθως της Νιγηρίας και φυσικά στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Μπορεί όμως, από ανάλογες επιστολές απατεώνων να προκύψουν ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις, όπως αποδεικνύεται από το αστυνομικό δελτίο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Έλληνα, ο οποίος ενεπλάκη σε μία τέτοια υπόθεση και διέτρεξε πολύ σοβαρό κίνδυνο.
Οι απατεώνες, αφού του απέσπασαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τον έπεισαν και να ταξιδέψει μέχρι τη Νιγηρία, δήθεν για να εισπράξει ο ίδιος τα χρήματα και στη συνέχεια τον… απήγαγαν και ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωσή του.
ΤΟ megalopoli.blogspot ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

Σχόλια