Όλι Ρεν : Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα


Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

"Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 πού θα οδηγούσε η χρεοκοπία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers", σχολιάζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική εβδομαδιαία έκδοση Suomen Kuvalehti.


"Το αποτέλεσμα ήταν η παράλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε σημείο να προκληθεί η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 (...). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες", επισημαίνει ο Ρεν στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι 16 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

"Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα γλίτωνε από τις συνέπειες" της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταλήγει ο Ρεν, σημειώνοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκαν στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας.

Σχόλια