Μια εβδομάδα αλλαγών...


Γεια σας,

μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές και φαίνεται πως τα πάντα είναι διαφορετικά σε κυβέρνηση, κράτος και Βουλή.

Η ισχυρή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής, ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία το 83% των πολιτών έχει θετική γνώμη για την νέα κυβέρνηση. Πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν το κόμμα του κ. Παπανδρέου, μόλις 7 ημέρες νωρίτερα.

Οι αλλαγές που έφερε ο Πρωθυπουργός στα υπουργεία, αλλά και η διαφανής στάση που έχει κρατήσει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) στο θέμα της στελέχωσης της νέας κυβέρνησης, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν θετικά από τους πολίτες και την αντιπολίτευση.

Η ανανέωση και η εμπειρία στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν την σωστή αναλογία για να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης. Οι ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα έχουν κρατηθεί και έτσι δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ανυπόστατες φωνές και γκρίνιες.

Περισσότερο από όλα όμως η δύναμη της επιλογής του κ. Παπανδρέου ενισχύεται από την ισχυρή αυτοδυναμία. Με 160 βουλευτές είναι σε θέση να "κόψει" οποιοδήποτε χέρι ή γλώσσα μακραίνει επικίνδυνα. Έτσι, έχει την δυνατότητα να επιβάλλεται και να αποδεικνύει στους πολίτες της "καθαρή" του πρόθεση...

Εντύπωση επίσης κάνει η θέση και η αναγνωρισιμότητα του νέου πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Με ισχυρές φιλίες αλλά και με έντονη αποδοχή από πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρο ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα αισθανθεί μόνος. Από τις πρώτες ώρες της εκλογής του, τα διεθνή ΜΜΕ, άρχισαν να αναφέρουν το όνομά του. Τα Τούρκικα ΜΜΕ αντιμετώπισαν θετικότατα την εκλογή του πρώην Υπουργού Εξωτερικών. Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αλλάξει θέση σε Ευρωπαϊκό, Βαλκανικό αλλά και Διεθνές επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε τις σχέσεις που είχαμε με τις Αραβικές χώρες και χάθηκαν από την ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της ΝΔ. Η Ελλάδα οφείλει να ξαναβρεί τους συμμάχους της αλλά και την φωνή της στο εξωτερικό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα που έχει αναπτυχθεί και στο οποίο θέλουμε να συμμετέχουμε. Η Ελλάδα είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είχαν κλείσει την χώρα μας στο καβούκι της και η συμμετοχή μας ήταν απλά εθιμοτυπική, όπου ήταν απαραίτητη.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έρθουν ξένες επενδύσεις την χώρα. Οι ξένες επενδύσεις όμως δεν μπορούν να έρθουν μόνο επειδή έχουμε ήλιο ή επειδή βρισκόμαστε σε καλή γεωγραφική θέση. Εκτός από τις υποδομές αλλά και τα κίνητρα, η εξωτερική πολιτική είναι αυτή που πρέπει να υποστηρίξει την προσέλκυσή τους.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε το έργο να ξετυλίγεται τις επόμενες εβδομάδες. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως η νέα κυβερνητική ομάδα δείχνει να μπορεί να τις αντέξει και να θέλει να τις αντιμετωπίσει..

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Φακίτσας http://politikianalisi.blogspot.com

Σχόλια