Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ


Κυριακή, 28.12.08
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την Κυριακή τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά από μία ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα για τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από ένοπλους παλαιστίνιους κατά του Ισραήλ.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και έκαναν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της», αναφέρει ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο κροάτης πρεσβευτής Νέβεν Γιούριτσα, προεδρεύων του Συμβουλίου.
«Τα μέλη καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Λιβύης, της μοναδικής αραβικής χώρας που συμμετέχει σε αυτό.
Στην ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, καλούνται τα εμπλεκόμενα μέλη «να αναλογιστούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες στη Γάζα».
Επίσης το ΣΑ καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.
Τα μέλη του ΣΑ «υπογράμμισαν την ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Σχόλια