Αυτή η χώρα, η Ελλάδα, δεν σώζεται...

Του Πάνου Φ. Κακούρη
pkak@naftemporiki.gr

Αν κανείς έχει ελπίδα, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα προς κάτι καλύτερο, σύγχρονο, να ξεφύγει από το γνωστό ρουσφέτι και πρακτικές του τύπου «είναι δικός μας» και «θα τα βολέψουμε», άδικα περιμένει.

Δεν χρειάζεται καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση για να πειστεί, για τη ματαιότητα της προσμονής. Είναι αρκετό, να διαβάσει το μικρό αλλά περιεκτικό άρθρο 67 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4735/2020. Υπό τον τίτλο «Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάσει ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τα ακόλουθα: «Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α ‘ και β ‘ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους». Δηλαδή, οι πληρωμές κονδυλίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες ανά τη χώρα, οι οποίες πέρασαν μεν την «πόρτα» των ελέγχων από τις ΥΔΕ όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές, και ακολούθησαν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, με τη συγκεκριμένη διάταξη «συγχωρούνται».

Αν η διάταξη ήταν αθώα, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, αφού εάν πρόκειται για νόμιμες πληρωμές, οι διαχειριστές των συγκεκριμένων κονδυλίων θα αθωωθούν. Επίσης, η επίμαχη διάταξη δεν εντάχθηκε σε κάποιο σχετικό νομοσχέδιο, αλλά επιλέχθηκε η μέθοδος των συνοπτικών διαδικασιών μέσω τροπολογίας και σε άσχετο σχέδιο νόμου (για την ιθαγένεια), προκειμένου να αποφευχθούν τα πολλά-πολλά και οι έλεγχοι.

Η υπόθεση μου υπενθύμισε μια σχετικά πρόσφατη ιστορία, σχετική με την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ. Πρόκειται για μι
α προκήρυξη του Δήμου Περιστερίου που είχε δημοσιευτεί στη Διαύγεια, τον Νοέμβριο του 2017.


Στο τμήμα της προκήρυξης με τις προδιαγραφές ενός διαγωνισμού είχε προστεθεί μια παρένθεση με την οδηγία: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσε το». 

Για την ιστορία, η διάταξη που αθωώνει την κακοδιαχείριση από του ΟΤΑ ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν, μας είπαν «δεν είναι αυτό που νομίζετε» και πως η διάταξη θα αλλάξει. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται προσεχώς, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.

Ελπίζουμε πριν το συγχωροχάρτι.

Σχόλια