Να μην γίνει καύση σκουπιδιών κοντα σε κατοικημένες περιοχές ζητούν φορείς στη Θεσσαλονίκη

Συνδικάτα, φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπογράφουν ψήφισμα ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία
Το εργοστάσιο τσιμέντου ΤΙΤΑΝ ΑΕ βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, στο κατοικημένο όριο της Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.  Παράγει ετησίως 1,5 εκ τόνους τσιμέντου και με τα αέρια απόβλητά του επιβαρύνει την ήδη βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες τήρησης των σχετικών ορίων, το εργοστάσιο αυτό εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόνους σκόνης και αέριων ρύπων. Η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία χωροθετείται σήμερα μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από επιπρόσθετες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
Οι  κάτοικοι ζητούν ένα σχέδιο σταδιακής απομάκρυνσης αυτών των μονάδων προς οργανωμένα βιομηχανικά πάρκα και όχι μέτρα που σταθεροποιούν την παραμονή τους στην περιοχή.  
Ο περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής της περιφέρειας (υπεύθυνη για την γνωμοδότηση επί της τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης) Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
“Σε μια δύσκολη συγκυρία όπου η χώρα μας αγωνίζεται με ομοψυχία στοχεύοντας στον περιορισμό της πανδημίας, έρχεται με σκοπό να περάσει απαρατήρητη η αδειοδότηση για την καύση απορριμματογενών αποβλήτων και εναλλακτικών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ. Στεκόμαστε αταλάντευτα ως παράταξη δίπλα στους κατοίκους και τον αυτονόητο δίκαιο αγώνα τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, που θα διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας. Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να πείσουμε την μητροπολιτική επιτροπή για την αρνητική γνωμοδότηση μιας τέτοιας δραστηριότητας. Ήρθε η ώρα να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος για τον σχεδιασμό σε βάθος χρόνου της οριστικής μετεγκατάστασης ρυπογόνων βιομηχανιών και εγκαταστάσεων από την Δυτική Θεσσαλονίκη.”

Στο Βόλο η ΑΓΕΤ-Lafarge μεταφέρει από το ΧΥΤΑ Φυλής και καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο.
Εκεί ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, αναφέρει πως πέρα από την οποιαδήποτε ρύπανση στο περιβάλλον και στο αναπνευστικό σύστημα των πολιτών που προκαλεί μια τσιμενοβιομηχανία με τη δράση της σε μια περιοχή, η αμφιλεγόμενη αυτή καύση και χωρίς έρευνες, που να αποδεικνύουν ότι δεν ρυπαίνει, μεγεθύνει τα προβλήματα υγείας στον ύψιστο βαθμό, με αβέβαιο μέλλον και επιπτώσεις.

Σχόλια