Επίσκεψη της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων στην Μεγαλόπολη σήμερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΕΝΠ

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 2019 -2021
Μετά την απόφαση που πάρθηκε στη πανελλαδική σύσκεψη σωματείων της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος για αγωνιστική προετοιμασία, προκειμένου να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση 2019 – 2021, αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας θα περιοδεύσει στους χώρους της λιγνιτικής Μεγαλόπολης την Τρίτη 17/12/2019. 
Στις 5  το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση της ομοσπονδίας με τα σωματεία μέλη της στο πνευματικό κέντρο της Μεγαλόπολης στη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Κινηματογράφος). 
Καλούμε τα μέλη των σωματείων της ομοσπονδίας, όλους τους εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις και όσους εργάζονται στους εργολάβους να παρευρεθούν στη συγκέντρωση της ομοσπονδίας για να προωθήσουμε όσο πιο δυνατά, μαζικά και αγωνιστικά μπορούμε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ:
  • Κλαδική σύμβαση που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες των λιγνιτορυχείων, των σταθμών ΑΗΣ και τους εργολαβικούς εργαζόμενους. (Μηχανικοί και πτυχιούχοι ΠΕ και ΤΕ, διοικητικοί υπάλληλοι, σχεδιαστές, φύλακες, μάγειρες, τραπεζοκόμοι κ.α.).
  • Κάλυψη των εισοδημάτων από τις απώλειες των μνημονιακών πολιτικών.
  • Αυξήσεις ανάλογες με αυτές του κατώτατου μισθού της τάξης του 13%.
  • Ανάκτηση του επιδόματος των τριετιών.
  • Βελτίωση επιδομάτων και θεσμικών ρυθμίσεων.
Στο χώρο του πνευματικού κέντρου θα υπάρχει έντυπο αντίγραφο της νέας συλλογικής σύμβασης που διεκδικούμε.
         Συνάδελφοι, επειδή το ζήτημα της σύμβασης είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά όχι μόνο όσους εργάζονται αυτή τη στιγμή, αλλά και όλους όσους θα εργαστούν στο μέλλον με 8μηνα ή σε εργολάβους, η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ
ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Οι εξελίξεις στο θέμα ΔΕΗ είναι καταιγιστικές.
 Σχεδόν όλες οι λιγιτικές μονάδες της ΔΕΗ κλείνουν, εξαφανίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και μετατρέποντας τη χώρα μας σε έρμαιο των παγκόσμιων ενεργειακών παιχνιδιών. Εκατομμύρια επενδύσεων σε αποθειώσεις τηλεθέρμανση, αναβαθμίσεις μονάδων, νέες απαλλοτριώσεις, εκτροπές ποταμών, κατασκευή νέας μονάδας, πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.
Μόνο η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας που έχει προϋπολογισμό κατασκευής 1,4 δις ευρώ, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023 και θα κλείσει το 2028!
Την ίδια στιγμή η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγ/λης λειτουργεί με περιορισμό στα 500 MW ενώ η ισχύς της είναι 811 MW. Ταυτόχρονα με αυτή την τεράστια σπατάλη χρημάτων συντελείτε και το δεύτερο έγκλημα. Η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας με δημιουργία στρατιάς ανέργων που θα ζουν με επιδόματα από τον κρατικό προυπολογισμό.

 Αν τα παραπάνω έπρεπε να συνοψιστούν σε μια φράση αυτή θα ήταν: ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ 

 Η Μεγαλόπολη μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου οδηγείται σε μαρασμό και εγκατάλειψη.

 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

• Να επανέλθει άμεσα η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» στη ΔΕΗ.
• Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Να συνεχισθεί η εξόρυξη του λιγνιτικού κοιτάσματος του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης και η λειτουργία της 3ης μονάδας μέχρι το 2025 και της 4ης μονάδας μέχρι εξαντλήσεως του κοιτάσματος.
• Κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν με τις διαδικασίες της πώλησης με μόνιμο τεχνικό προσωπικό στο ορυχείο και τις μονάδες - με εργασιακά δικαιώματα μέσω του Κανονισμού και της ΕΣΣΕ/ΔΕΗ - για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την προστασία της υγείας & ασφάλειας των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων & του πάγιου εξοπλισμού.
• Η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγ/λης να λειτουργεί με βάση την ονομαστική της ισχύ (811 MW). Να καταργηθεί ο περιορισμός (Ν. 4533/2018) για αποδιδόμενη ισχύ στο Σύστημα μέχρι 500 MW.
• Να κατασκευάσει η ΔΕΗ φωτοβολταϊκό πάρκο στην Μεγαλόπολη.
• Να αποκατασταθούν οι χώροι των εξαντλημένων ορυχείων και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. • Ταυτόχρονα με την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων διεκδικούμε να εκπονηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταλιγνιτική εποχή.
• Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ.

Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη Δημόσια ΔΕΗ. 


 Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, νομίζουν ότι θα χάσουμε την διάθεση για δυναμική διεκδίκηση των απολαβών που αντιστοιχούν στην εργασία που προσφέρουμε.

 Αλλά κάνουν λάθος. Αύριο Τρίτη 17/12/19 αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας θα περιοδεύσει στους χώρους της λιγνιτικής Μεγαλόπολης και στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία του Προεδρείου της ΟΜΕ στο πνευματικό κέντρο της Μεγαλόπολης στη πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Κινηματογράφος). Η συζήτηση αφορά την ενημέρωση και προετοιμασία αγωνιστικής διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ που επίκειται να διαπραγματευτεί και μέσω ΟΜΕΔ .

Ήδη ο ΟΜΕΔ έστειλε πρόσκληση στην ΟΜΕ και στην εργοδοτική πλευρά, τον ΣΜΕ για την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019, προκειμένου να γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του Μεσολαβητή.

 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ! 

 Εκ του Δ.Σ

Σχόλια