Εισαγγελική έρευνα στη ΔΕΗ για την αγορά εταιρείας ενέργειας στα Σκόπια

Η εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, Κώτσο Ανγκιούσεφ, αγοράστηκε από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που καταγράφει ζημιές και έχει δάνεια και υποχρεώσεις 26 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο εισαγγελέας διενεργεί έρευνα μετά από δημοσιεύματα για περίεργη αγορά μιας ζημιογόνου εταιρείας εν μέσω διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια.
Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κατάθεση των χρημάτων στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών που κατέληξε στη συμφωνία των Πρεσπών βρισκόταν στην κορύφωσή της.
Στη ΔΕΗ επικρατεί ικανοποίηση για την εισαγγελική έρευνα για το θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής EDS. Όπως σημειώνουν στο newsit.gr κύκλοι της επιχείρησης  «θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο για μια εξαγορά η οποία έγινε νόμιμα και θα σταματήσει όλη αυτή η λασπολογία εις βάρος της ΔΕΗ». Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η εξαγορά της EDS αποτελεί μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων

Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος (4,8 εκατ. ευρώ) προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.) ενώ τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση.

Σχόλια