Σήμερα στον Πειραιά, αύριο στη Μεγαλόπολη

Πολλές φορές σε συζητήσεις μου σχετικά με την πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης βρίσκονται κάποιοι "οπαδοί" της ιδιωτικοποίησης που χρησιμοποιούν την COSCO -και κάποια μικρή αυξηση που έδωσε στους εργαζόμενους του Πειραιά- σαν επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους νέους της πόλης μας!

Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι και τόσο καλή.

Όπως καταλάβαμε από την τελευταια απεργία στην COSCO οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας είναι ελάχιστα και η εργασία στις προβλήτες δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά(!)

Και όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια βελτίωση σε αυτή την κατάσταση βρέθηκαν αντιμέτωποι με το Κράτος, με επιχειρηματίες, δικαστές και τραμπούκους!

Αναδημοσιεύουμε από το kafeneio-gr.blogspot.com


Είσαι εργάτης και θα ήθελες να μη δουλεύεις πάνω από 12 ώρες τη μέρα; Μήπως θα ήθελες και μέτρα ασφάλειας στο χώρο εργασίας σου; Τα παράδειγμα της Cosco, έρχεται για να σου δείξει τι έχεις να αντιμετωπίσεις, σε περίπτωση που σκεφτείς να τα διεκδικήσεις.

Αρχικά θα λάβεις απειλητικά sms, από τον εργοδότη σου....
, ο οποίος θα εμφανίζεται περισσότερο διατεθειμένος να δώσει λεφτά σε δικηγόρους προκειμένου να σου κάνει μήνυση, παρά σε εσένα ή σε κάποιον εξοπλισμό που θα σε προστατεύει από το να πεθάνεις. Να, σαν την Cosco, που έστειλε το παρακάτω μήνυμα στους εργαζόμενούς της:

Eνδέχεται να έχετε ενημερωθεί τις τελευταίες μέρες ότι στις 30/5 έχει εξαγγελθεί απεργία από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν έχει την ίδια βαρύτητα με το δικαίωμα των εργαζομένων που θέλουν να εργαστούν.

Καθώς παρατηρούνται για μια ακόμη φορά (όπως και πριν από 2,5 χρόνια όταν προκηρύχτηκε στάση εργασίας από το ίδιο σωματείο) ανακοινώσεις και χαρακτηρισμοί που μοναδικό σκοπό έχουν να δημιουργήσουν κλίμα αντιπαράθεσης, έντασης και πόλωσης μεταξύ των εργαζομένων και εναντίωσης προς τις εταιρίες του χώρου […]

δεσμευόμαστε απέναντι σε όλους εσάς ότι για τις συμπεριφορές ανθρώπων που προάγουν την οποιαδήποτε μορφή απειλής ή και βίας θα ασκηθεί κάθε νόμιμο δικαίωμα και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία προς αξιολόγηση αυτών από τα αρμόδια δικαστήρια


Μετά η εταιρεία θα καταθέσει αγωγή ακύρωσης της απεργίας. 

Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας θα στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Θα φέρει άλλα εργατικά χέρια, τα οποία ίσως και να πληρώσει ακριβότερα απ’ ότι πληρώνει εσένα. Να, σαν την Cosco, που επιχείρησε να μεταφέρει με μικρό τουριστικό πλοίο κάποιους, ανάμεσά τους και χρυσαυγίτες, από την προβλήτα του Φαλήρου (ΣΕΦ) στις προβλήτες της «COSCO» για να δουλέψουν.

Στο χορό θα μπουν και τα δικαστήρια, που θα κρίνουν την απεργία σου ως παράνομη και καταχρηστική. Μη νομίζεις ότι αυτό θα πάρει καιρό επειδή η ελληνική δικαιοσύνη “κινείται με αργούς ρυθμούς”. Στην περίπτωσή σου, η κατάθεση της αγωγής και η έκδοση απόφασης θα γίνουν σε λιγότερο από 24 ώρες, γιατί εδώ κρίνεται το κέρδος κάποιου πλούσιου. Όχι κάποιου τυχαίου από την υπόλοιπη πλέμπα. Να, σαν την Cosco. Για την οποία το Πρωτοδικείο Πειραία αποφάσισε πως η απεργία των εργαζομένων της είναι παράνομη και καταχρηστική.

Και αν περιμένεις πως η απεργία σου θα απασχολήσει την επικαιρότητα, να ξέρεις πως είσαι γελασμένος, αφού κανάλια και εφημερίδες που ανήκουν σε επιχειρηματίες, δεν πρόκειται ποτέ να δείξουν ότι μπορεί κάποιος εργαζόμενος να πάει κόντρα σε κάποιον επιχειρηματία.

Σχόλια